Kraj prošle godine ovde je bio u znaku štrajkova u javnim preduzećima i gradskoj upravi, tako da su sindikalni aktivisti i radnici imali priliku da „vežbaju“ kako da se izbore za svoja prava, koja su, kako mahom ističu, odavno načeta i nepoštovana i sa sadašnjom zakonskom regulativom, za koju poslodavci, a neretko i državni službenici poslednjih godina tvrde da je suviše „meka“.


U Novom Pazaru se u poslednje vreme uglavnom štrajkovalo uz poštovanje zakona. Išlo se redom – prvo štrajk upozorenja, rok za ispunjenje zahteva i na kraju potpun prestanak rada uz obezbeđen minimum poštovanja procesa rada. Nakon nekih drastičnih scena protesta u ovom gradu, kada su se radnički predstavnici samopovređivali i pretili samoubistvom ili su štrajkovali glađu, što je izazvalo medijsku pažnju, ali ne i povoljna rešenja u svim slučajevima, nova taktika ipak nije potpuno urodila plodom.

U pomenutim protestima u obustavama rada, vođe štrajkova u preduzećima i lokalnoj administraciji mogli su samo da dobiju uputstva od regionalnih sindikalnih poverenika – brojeve telefona da se obrate svojim granskim sindikatima u Beogradu. Tu se završavalo svaka pomoć i usmeravanje.

U novopazarskim firmama i institucijama najviše deluju tri sindikata: Samostalni, Nezavisnost i ASNS. Samo prvi ima prostorije za rad, druga dva poverenika „primaju“ poruke nezadovoljstva i zahteve radnika putem telefona, a sastanke drže kada je reč o prostoru – kako se snađu.

Esad Nicević, poverenik sindikata Nezavisnost, kaže da su regionalni poverenici samo „saobraćajci“ koji usmeravaju svoje članove kome da se obrate. Tvrdi da pripadnici nijednog od pomenutih sindikata ne znaju dovoljno o novim predlozima za izmene Zakona o radu i donošenje zakona o štrajku. O tome bi trebalo da čuju od svojih poverenika u preduzećima, koji ih organizuju i odgovorni su za kontakte sa beogradskim centralama, odakle pak treba da dobiju tumačenja tih promena koje se najavljuju dosta dugo. U prevodu, a ne samo po njegovom mišljenju, u ovom regionu i sindikalni aktivisti gotovo da ništa ne znaju o najavljenim promenama, a kamoli da su o tome obavešteni radnici.

Poverenik ASNS Džemo Graca slaže se da radnici nisu obavešteni ni o važećem, a još manje o predloženom zakonu.

– Nova zakonska rešenja sigurno idu u korist poslodavaca, ali su i ova koja se primenjuju loša za radnike. Uskraćuje se mogućnost štrajkovanja. Primera radi, u Novom Pazaru plate radnicima kasne mesecima i još treba da im se uskrati pravo da traže način da naplate svoje zarade, da izraze neslaganje sa takvom poslovnom politikom i da ne mogu da podignu glas. To je neprihvatljivo, ocenjuje Graca i objašnjava da je zakon o štrajku toliko dugo u proceduri jer se Vlada Srbije plaši da će njegovo usvajanje dovesti do masovnih protesta, što nije daleko od istine.

Regionalni poverenik ASNS tvrdi da sada ima nagoveštaja da će doći do novih štrajkova u javnim preduzećima, jer je situacija nepromenjena što se tiče isplata zarada i uslova rada u tim preduzećima. Nesreća je, međutim, što se štrajkovi lako razbijaju zbog političke podeljenosti radnika.

Pimedbe će stići u Skupštinu

– Ukoliko dođe do usvajanja promena zakona o radu i o štrajku, koja su nepovoljna po radnike, organizovaćemo proteste radnika da izrazimo svoje nezadovoljstvo, a sve primedbe sa ovog područja uputićemo ponovo našoj predsednici Ranki Savić, koja je sada i narodna poslanica, naglašava Džemo Graca, poverenik ASNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari