Zbog čega dva kapitalna objekta u Novom Pazaru "traže još para"? 1Foto: N. Kočović/Danas

Neophodni dodatni radovi definicija su za porast cena za izgradnju dva kapitalna objekta u Novom Pazaru. Reč je o izgradnji Opšte bolnice i Regionalnog inovacionog „Smart city centra“.

Ugovori o porastu cena „zbog neophodnih dodatnih radova“, u poslednjih nešto više od mesec dana, menjani su četiri puta, jednom za bolnicu i tri puta za Smart city centar. Vrednost radova porasla je za višemilionske dinarske i devizne iznose.

Jedna za drugom, pre nedelju dana, stigle su infomacije o povećanju cena izgradnje sa kratkim objašnjenjem „potreba za dodatnim radovima, koji su postali neophodni“.

Kada je, krajem marta prošle godine, počela rekonstrukcija, izgradnja i nadogradnja Opšte bolnice, kojoj je više od deceniju, namenjen naziv kliničko-bolničkog centra, rečeno je da je vrednost radova 70 miliona evra, koje obezbeđuje Vlada Srbije.

Izgradnja je planirana po fazama, a projektom je predviđena izgradnja novih i rekonstrukcija i nadgradnja postojećih objekata, uz promenu kompletne kanalizacione, vodovodne, elektro i telekomunikacione infrastrukture.

Planirano je da svi poslovi budu završeni za tri godine i da ta zdravstvena ustanova dobije prostor od ukupno 32 hiljade kvadrata.

Radove izvodi konzorcijum na čijem čelu je novosadska kompanija “GAT”, koja je, poslednjih godina, angažovana na izgradnji najvažnijih objekata u ovom gradu i Sjenici.

Prva faza je privedena kraju i ona obuhvata izgradnju nove zgrade odeljenja psihijatrije, kotlarnice, trafostanice, dogradnju hirurgije i zgrade Doma zdravlja.

Tim planovima bila je predviđena i dogradnja novog internističkog bloka, koji je postao pretesan za sve službe, čiji su čelnici hteli da rade u savremeno opremljenom prostoru.

Neko je procenio da je bilo “isplativije” da se objekat, star samo 18 godina, sruši do temelja i na istom mestu gradi novi.

Zvaničnici su objašnjavali da konstrukcija ne može da izdrži nadgradnju još dva sprata.

Projektanti su smatrali da su takve ocene neutemeljene i da objekat “zahvaljujući novim lakim materijalima za zidanje” može da izdrži nadogradnju i da je zato “ostavljen prostor”.

Javnost je ostala uskraćena za pravu informaciju, a stigla je informacija da su radovi, u prvoj fazi poskupeli za skoro milijardu i po ili 12,7 miliona dinara. Izmenom ugovora sada ta faza košta 7,6 milijardi dinara.

U obrazloženju odluke o izmenama ugovora, od 20. jula, navodi se da je do povećanja cena došlo zato što se “u toku izvođenja radova javila potreba za izvođenjem dodatnih, koji su neophodni u procesu izvođenja radova, a koji su neodvojivi od ugovorenih radova u tehničkom i tehnološkom smislu”.

Kada su, pre desetak dana, gradilišta u ovom gradu obilazili ministri za kapitalne investicije i turizam, Darko Glišić i Husein Memić, vd direktora Opšte bolnice Meho Mahmutović, za danas je najavio završetak radova na zgradu u kojoj će biti smeštena psihijatrija.

Kako je rekao u novu zgradu privremeno će biti smešten Dom zdravlja, kojem sledi kompletno renoviranje.

Završava se nova zgrada u kojoj će biti smeštene hirurške grane, a gradi se i novi internistički blok. Na udaru bagera naći će se zgrada u kojoj su smeštena odeljenja opšte hirurgije, ortopedije, dečije hirurgije, urologije, ginekologije i akušerstva, ORL i odeljenje za očne bolesti. Na mestu te trospratnice biće izgrađena nova moderna zgrada.

Posle izgradnje predviđenog i još po nečeg dodatog, planirano je da budu porušene zgrade stare i po sedam decenija.

U građevinskom haosu u krugu te zdravstvene ustanove teško se snalaze zaposleni, a još teže pacijenti. Provlače se između teške mehanizacije i bez ikakvog reda parkiranih automobila. Na odeljenjima pacijenti u neuslovima, nezamislivim i neprihvatljivim za ovaj vek.

Kapitalna investicija je i nadogradnja novopazarskog Kulturnog centra, koji će dobiti nadzidanih 1.050 kvadrata. U tim prostorijama biće smešten Regionalni inovacioni “Smart city centar”.

Građevinski radovi počeli su 2022.godine sa početnim kapitalom, koji su obezbedili tadašnje Ministarstvo nauke 45 miliona dinara i grad Novi Pazar 51 milion.

Gradski i republički zvaničnici najavljivali su da će radovi biti završen do kraja iste godine.

Dve godine kasnije, na portalu Uprave za javne nabavke, od početka juna, tri puta su se pojavila obaveštenja o izmeni ugovora za završetak tog objekta.

Cene su porasle za 43 miliona dinara, pa će izgradnja i opremanje, umesto ugovorenih oko 156 miliona dinara da koštaju 200 miliona.

I, ovaj objekat se radi po fazama. Za dve faze dve izmene ugovora. Prva faza bili su grubi građevinski radovi, a druga obuhvata unutrašnje radove i postavljanje infrastrukturnih instalacija.

Za prvu fazu cena radova uvećana je za 31,2 miliona dinara. Sa ugovorenih 96,1 milion porasla je na 127,3 miliona dinara. Toliko košta “izvođenje dodatnih radova” i piše u obrazloženju objavljenom na portalu Uprave za javne nabavke.

Drugom izmenom ugovora, koji važi za drugu fazu, vrednost radova povećana je za 4,3 miliona dinara i taj posao po novom cenovniku košta ukupno 72,1 miliona dinara, jer i tu ima “izvođenja dodatnih radova”. Za ovu fazu povećanje cena bilo je i u junu za 8 miliona dinara, pa su troškovi uvećani za 12,3 miliona dinara od prvobitno ugovorenih.

Evropska unija je, prošle godine, preko programa EU Pro Plus, za drugu fazu izgradnje i opremanja “Smart city centra” dala 320 hiljada evra.

Izvođenje radova na ovom objektu povereni su kompaniji “HS Iskop gradnja”.

Angažovane firme na dva kapitalna objekta izabrane su na tenderu. Iako su njihove ponude bile izned procenjene vrednosti, tenderska komisija ih je izabrala, a ostale učesnike odbila zbog “utvrđenih nedostataka” i “zbog neispunjavanja kadrovskih kapaciteta”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari