Novi protest nezadovoljnih radnika u Nišu, od države traže isplatu plata, kamata i sudskih troškova 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Radnici propalih društvenih firmi, članovi udruženja radnika, boraca i penzionera „Pobeda“ protestovali su danas ispred Gradske kuće u Nišu zbog neisplaćenih plata i najavili da će gradonačelniku i predsedniku Skupštine grada dostaviti zahtev da im država pored zarada isplati i kamate i sudske troškove.

Predsednik udruženja „Pobeda“ Radosav Spaić rekao je da radnike, nakon što je najavljeno da će iz budžeta grada biti isplaćene zaostale zarade, najviše brine isplata kamate.

„Imamo primer radnika koji ima osnovni dug 1,5 miliona dinara, a sa kamatom je njegovo potraživanje 3,2 miliona. Skoro uvek je kamata veća od osnovnog duga“, istakao je Spaić.

On je rekao da su članovi udruženja „Pobeda“ održali sastanak ove nedelje i usvojili zahtev koji će dostaviti gradskom rukovodstvu.

„Naš zahtev je da svim radnicima isplata potraživanja bude u dve rate sa pripadajućom kamatom u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije na dan isplate. Tražimo da radnicima bude nadoknađeno i što su advokatima plaćali od 90.000 do 120.000 dinara za pisanje ustavne žalbe“, izjavio je Spaić.

On je kazao da je jedan od zahteva radnika i da za isplatu potraživanja radnika bude zadužena Republika Srbija.

„Grad Niš i gradonačelnik mogu svojim radom doprineti da republika kao osnivač preduzeća isplati bivšim radnicima njihove neisplaćene zarade, ali republika je ta koja mora da isplati zaostale plate, kamate i sudske troškove“, naglasio je Spaić.

Jedan manji broj radnika, koji su protestovali ispred Gradske kuće, bio je mišljenja da je predlog grada dobar i da je sasvim u redu da radnici dobiju na ime neisplaćenih plata sadašnju minimalnu zaradu, pomnoženu brojem neisplaćenih zarada.

Iz kabineta gradonačelnika Niša danas je obećano okupljenim radnicima da će moći da iznesu predloge u Gradskoj kući, nakon što Skupština grada Niša usvoji Program pružanja finansijske podrške radnicima preduzeća u društvenoj i državnoj svojini.

Grad Niš juče je rebalansom budžeta opredelio 530 miliona dinara za isplatu četvrtine od ukupnog iznosa koji će na ime zaostalih plata biti isplaćen radnicima društvenih firmi u stečaju ili u kojima je stečaj završen.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović saopštio je prošle nedelje da će zaostale plate radnicima propalih niških društvenih firmi biti isplaćene u četiri jednake godišnje rate.

Objasnio je da će prva rata biti isplaćena tokom novembra, sledeća u prvoj polovini naredne godine, a po jedna rata 2026. i 2027. godine.

Pavlović je istakao da će oko 6.000 građana Niša dobiti iz budžeta grada ukupno 2,1 milijardu dinara.

Kazao je da je reč o velikom iznosu koji grad nije u mogućnosti da odjednom isplati već u četiri godišnje rate, „prenosom sredstava sa pozicija u budžetu koje ostanu neutrošena tokom godine“.

On je kazao da će radnicima biti isplaćeni iznosi plata koje se nalaze izvršnim sudskim presudama i iznosi koji su ušli u stečajnu masu prilikom pokretanja stečajnog postupka.

Pavlović je rekao da u Nišu postoji 57 firmi koje nisu isplatile sve zarade zaposlenima.

Radnici Mašinske industrije, Elektronske industrije i drugih propalih društvenih firmi već 14 godina okupljaju se svakog petka ispred Gradske kuće i traže isplatu zaostalih plata.

Pojedini od njih potražuju i više od 100 plata, ali su nakon najave da će dobiti novac iz gradskog budžeta podeljenog mišljenja da li treba da prihvate ponudu grada ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari