Ugovor o zajedničkom ulaganju Fijata i države Srbije u Zastavu, kako je i zvanično potvrđeno, biće potpisan u ponedeljk, 29. septembra, nakon čega će Fijat preuzeti Zastavinu Fabriku automobila. Fijat će, kao što je već i poznato, u svojoj budućoj kompaniji u Zastavi proizvoditi dva nova modela, jedan „A“ i drugi „B“ klase.

Naš list u vezi sa ovim saznaje da je radni naziv projekta produkcije vozila „A“ klase – „topolino“, te da se radi o mikro kar kategoriji automobila. „Radi se o potpuno novom modelu automobila, koji će se u Kragujevcu proizvoditi po uzoru na onaj Fijatov „topolino“, koji je u Italiji, neposredno nakon Drugog svetskog rata, bio svojvrsno narodno vozilo. Novi Fijatov „topolino“ biće, za evropsla i ostala svetska tržišta, lansiran iz Kragujevca“, tvrde za Danas u krugovima bliskim menadžmentu Fijata, dodajući da će proizodnja tog modela u novoj Fijatovoj kompaniji i centru Šumadfije početi tokom 2010. godine. Izvor Danasa navodi da Fijat ima dugu tradiciju u proizvodnji malih automobila, te da je i to jedan od razloga što su Italijani odlučili da dodje u Zastavu. „U Fijatu znaju da ljudi u Zastavi znaju da proizvode male automobile. Zastava se, počev od „fiće“, pa do „juga“ dokazala u proizvodnji malih automobila, tako da je i to uticalo da Fijat odluči da dodje u Kragujevac“, tvrdi naš sagovornik. On potvrđuje da će Fijat u Kragujevcu u dogledno vreme organizovati najavljenu proizvodnju od 300.000 automobila godišnje, te da će u toj produkciji učestvovati veliki broj Fijatovih kooperanata iz Italije, koji će svoje pogone izgraditi ovde, odnosno u Kragujevcu, Šumadiji i šire. Pojedine italijanske firme će, s druge strane, uspostaviti poslovnu saradnju, ili, pak, kupiti neke od domaćih proizvodjača auto -delova i komponenti.

Očekuje se da će italijanske firme koje planiraju da dođu u Srbiju formirati konzorcijum, kako bi u zajedničkom nastupu pred domaćim vlastima izdejstvovale određene povlastice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari