Posle dve neuspešne akcije pančevačka fabrika Utva avioni našla se u veoma nezavidnom položaju, a radnici koji su povremeno angažovani na popravci aviona za našu vojsku, ionako skromne plate primaju sa zakašnjenjem od četiri meseca – rekao je za Danas Tomislav Bjelogrlić, direktor fabrike Utva avioni.

Posle dve neuspešne akcije pančevačka fabrika Utva avioni našla se u veoma nezavidnom položaju, a radnici koji su povremeno angažovani na popravci aviona za našu vojsku, ionako skromne plate primaju sa zakašnjenjem od četiri meseca – rekao je za Danas Tomislav Bjelogrlić, direktor fabrike Utva avioni. On se nada da će se uprkos visokog početnoj ceni i velikim dugovima, naći kupac i izbeći likvidacija fabrike.
Fabrika u kojoj je nekada radilo oko 1.700 radnika, sada je u velikim dugovima, bez dovoljno posla i za preostalih 245 radnika i pred likvidacijom. Bjelogrlić kaže da bi taj scenario mogao da se izbegne ukoliko se raspiše nova aukcijska prodaja i pronađe kupac. „Prethodne dve aukcije su, iako je bilo zainteresovanih kupaca, propale zbog visoke početne cene od 2,3 miliona evra i dugova prema bivšim radnicima i dobavljačima koji premašuju pet miliona evra“, ističe Bjelogrlić.
Iako je od 2001. godine više proizvođača iz zapadne Evrope pokušavalo da uspostavi saradnju sa Utvom, tim zahtevima bilo je teško odgovoriti jer je izostala podrška, pre svega finansijska, kako vlade tako i fondova i banaka, pa fabrika tehnički nije bila spremna da isprati zahteve uključenja u program Erbasa. Za to je bilo potrebno milion evra, a uspostavljanje saradnje sa Erbasom omogućilo bi Utvi oporavak i dalji razvoj procesa proizvodnje.
Tehnološki i kadrovski osiromašena, Utva danas proizvodi delove za remont domaćih aviona i popravlja avione naše vojske, a preko belgijske firme izrađuje i delove za evropski svemirski program Arijana 5. Ukoliko bi se uskoro našao ozbiljan kupac, a interesovanje za pančevačku fabriku iskazale su kompanije iz Izraela i SAD, Agencija za privatizaciju bi mogla da raspiše treću aukcijsku prodaju čime bi bio sprečen odlazak Utva aviona u stečaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari