Finska kompanija PKC koja se bavi proizvodnjom kablova za automobilsku industriju otvoriće fabriku u Smederevu, u kojoj će proizvodnja početi naredne godine. Investicija je vredna osam miliona evra, a fabrika će u naredne dve godine obezbediti smederevskim radnicima 1.500 novih radnih mesta. Memorandum o razumevanju između Republike Srbije, Grada Smedereva i predstavnika kompanije potpisan je u petak, a gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović najavila je konferenciju za medije na kojoj će govoriti o tome šta je tim dokumentom dogovoreno.


– Ova investicija je od velikog značaja za grad poput Smedereva, koji ima 12.000 nezaposlenih. Osim što će doneti nova radna mesta i priliv u budžet, ona znači i veliki pomak za čitav grad. Već početkom naredne godine u PKC će raditi 500 ljudi, a do kraja 2014. dogovorena je izgradnja hale od 20.000 kvadrata, kada će biti zapošljeno još 1.000 ljudi. Očekujem da će ovako velika kompanija koja dolazi iz uređene zemlje sa veoma razvijenom korporativnom kulturom doneti i nova znanja i standarde u proizvodnji, ali se nadam i ulaganjima drugih kompanija. Ovo je veliki prijemni ispit za našu industrijsku zonu – istakla je Avramovićeva za Danas i dodala da prvih 500 radnika u braunfilgu počinje da radi 15. decembra, a u narednoj godini još 1.000.

PKC Group posluje u 10 država na 4 kontinenta u svetu, a pogon u Smederevu će biti jedna od prvih fabrika finske kompanije u regionu. Kako je prilikom potpisivanja Memoranduma istakao predsednik Upravnog odbora Juha Torniainen, ona će predstavljati jednu od ključnih lokacija u njihovom poslovanju u Evropi. Tom prilikom ambasador Finske u Srbiji Peka Orpana kazao je da, s obzirom da se PKC smatra snažnom kompanijom u Finskoj koja beleži veliki rast na globalnom nivou, ova investicija pruža garant i drugim kompanijama koje Smederevo i Srbiju mogu da posmatraju kao sigurnu i efikasnu destinaciju za investiranje.

Pogodnosti za ulagače

Lokalna samouprava u Smederevu nudi investitorima oslobađanje od plaćanja dela poreza, taksi za građevinsko zemljište i priključka na infrastrukturnu mrežu, u zavisnosti od visine ulaganja, a jedan od uslova je da na većini novih radnih mesta budu zaposleni Smederevci. Slobodna zona u Smederevu pruža mogućnost i za grinfild i za braunfild investicije, a namera lokalnih vlasti je da privuku klijente koji su izvozno-uvozno orijentisani, koji koriste uvozne materijale, i kompanije koje sklapaju gotove proizvode, odnosno koje traže distributivne centre u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari