Novo zavlačenje ruke u džep Kragujevčana: Zajedno za Šumadiju o poskupljenju komunalnih usluga 1Foto: Z. S. M.

 

Na najavu poskupljenju usluga Javno komunalnog preduzeća „Šumadija” u Kragujevcu reagovala je Grupa građana Zajedno za Šumadiju po kojima je to „samo gašenje požara” u ovoj firmi.

– Od 1. septembra, kada počinje nova školska godina, kada roditelji kragujevačkih đaka jedva uspevaju da im kupe knjige i školski pribor, kada se sprema ogrev za narednu zimu, gradska vlast je građane Kragujevca častile enormnim povećanjem cena usluga. Tako će iznošenje smeća biti skuplje za celih 40 posto, dok će parkiranje poskupeti za 27 posto. Nove cene će na svojoj koži sem građana osetiti i privreda, kojoj usluge odvoženja smeća poskupljuju takođe za 40 posto, nabrajaju iz ZZŠ, dodajući sarkastično da je „naša vlast bila malo blaža prema korisnicima na seoskom području pa će njima povećanje biti za 35 procenata”.

Po njihovom mišljenju ovakvi potezi pre svega gradske vlasti na čelu sa Srpskom naprednom strankom, Socijalističkom partijom Srbije i Pokretom 300 Kragujevčana će biti samo neuspeli poušaj „gašenja požara” u najvećem Javno komunalnom preduzeću.

– Smatramo da čak ni ovakav ogroman namet po džepu Kragujevčana neće pomoći ovom posrnulom preduzeću. Sada se vidi ono na šta smo godinama upozoravali, da je koncept spajanja preduzeća 7 u 1 koji je patentirao Radomir Nikolić potpuno pogrešan, da se ne dobijaju nikakve uštede a da osnovni komunalni poslovi neće moći da budu urađeni na kvalitetan način. Nastavak ovakvog funcionisanja komunalnog sektora je preuzeo i sprovodi i aktuelni gradonačelnik Nikola Dašić, i kako vidimo po prizoru sa naših ulica na kojima nikada nije bilo više smeća, usluga je sve lošija a cena iste sve veća, ističu oni u svom obraćanju javnosti i medjima.

Takođe, po njihovim rečima iako kragujevačka lokalna vlast u svom sastavu ima i stranke koje bi u svom osnovu trebale imati tu socijalnu komponentu i brigu za građane kao što je SPS i SDPS, te njihovog koalicionog partnera 300 Kragujevčana koji ne mogu da sprovedu bar da Kragujevčani kupuju knjige iz Fondacije Aleka Kavčića, „svi nemo prate svog koalicionog partnera Srpsku naprednu stranku” i „glasaju za svako povećanje cena”.

Zajedno za Šumadiju obećava građanima Kragujevca da će prva odluka po osvajanju vlasti biti rasformirano ovo „Frankenštajn preduzeće” i da ćemo u roku od samo tri meseca postaviti na noge komunalni sektor u gradu, a da će donosioci ovih katastrofalnih odluka biti izopšteni iz procesa upravljanja gradskim resursima, navode iz Zajedno za Šumadiju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari