Novopazarsku Banju i Goliju posetilo više od 2.880 turista 1Foto (TONP) : Centar za rehabilitaciju u Novopazarskoj Banji

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), za prvih pet meseci ove godine, Novopazarsku Banju i planinski centar Golija posetilo je nešto više od 2.880 stranih i domaćih turista.

Statistički podaci pokazuju da su inostrani gosti bili zainteresovaniji za Novopazarsku Banju, a domaći za boravak na Goliji.

Novopazarska Banja je poznata po lekovitosti termalnih voda. Od polovine sedamdesetih godina prošlog veka, bila je jedinstvena specijalna bolnica za lečenje mišićne distrofije na prostoru bivše Jugoslavije.

U tom mestu, u poslednjih desetak godina, izgrađeno je nekoliko modernih hotela sa akva i spa centrima. U hotelima gosti mogu da koriste i običnu i toplu mineralnu vodu.

Bez obzira na ubrzanu izgradnju modernih smeštajno-ugostiteljskih objekata, Novopazarska Banja je, još uvek, samo mesto sa bogatim izvorištima mineralne vode. Od centra grada udaljena je dva i po kilometra, od kojih je 800 metara uska saobraćajnica sa dotrajalim asfaltom.

Lekovitost mineralnih voda koja je, prema predanju, lečila još rimske legionare, za pet meseci u Banju je dovela 1. 702 turista, od kojih je 1.012 bilo inostranih.
Samo u maju, zabeležen je dolazak 500 gostiju koji su ostvarili 1.417 noćenja.

Planinski centar na Goliji, prema statističkim podacima, u istom periodu bio je primamljiviji za domaće turiste.

Goliju, planinski centar, Park prirode i prirodno dobro od izuzetnog značaja u Srbiji, za pet meseci posetilo je 1.179 turista – 1.121 domaćih i samo 58 stranih.

Od početka godine do kraja maja, u ove dve destinacije ostvareno je 4.793 noćenja, u kojima su posetioci iz inostranstva ostvarili 2.955.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari