U Novom Sadu je u subotu završeno uređenje keja, čime je zaokružen dvoipogodišnji ciklus radova, nakon čega je vojvođanska prestonica prvi put u istoriji dobila pouzdanu od poplava. Sunčani, Beogradski i Kej žrtava racije, ukupne dužine pet kilometara, dobili su novi sjaj, a njihovo uređenje doprinelo je oživljavanju obale Dunava i boljoj turističkoj promociji Novog Sada. Završetak radova simbolično je obeležen otvaranjem teniskih terena na Sunčanom keju nazvanih po Moniki Seleš, koja je odrasla u tom delu grada.

– Zadovoljstvo mi je što smo danas i na tenisikim terenima na keju, i što smo dobili saglasnost od naše Novosađanke Monike Seleš da jedan teren nazovemo njenim imenom. Dogovaramo i njenu posetu Novom Sadu, a sve u cilju da joj se simbolično odužimo za sportska ostvarenja koja služe na ponos našem gradu – rekao je gradonačelnik Igor Pavličić.

Prilikom šetnje na keju gradonačelnik je obišao i fitnes centar na otvorenom prilagođen i starijim i mlađim građanima, ali i osobama sa invaliditetom.

Ceo projekat je poveren Zavodu za izgradnju grada, a postavljene klupe i korpe, teren za mali fudbal pored „Đačkog igrališta“, zatim dva teniska terena kod Fabrike vode i košarkaško igralište kod novoizgrađenog dečjeg kompleksa. Šetalište je dobilo novu pešačku, biciklističku i trim stazu, kao i novu rasvetu. Napravljeno je i sankalište, teren za mini golf, jedan košarkaški teren na Beogradskom keju, a u toku je izgradnja i drugog na Sunčanom keju, dok su sređeni svi tereni na Đačkom igralištu. Teretana na otvorenom uveliko se koristi, a izgrađen je i teren za boćanje. Posao je završen postavljanjem urbanog mobilijara i optičke mreže.

Rekonstrukcija keja započeta je pre dve godine i u prvoj fazi radova urađeno je nadvišenje nasipa, izgrađene su pešačka, biciklistička i trim staza, od Kanala Dunav-Tisa- Dunav do Bulevara cara Lazara.

– Ovo je deo ukupnog uređenja keja koji smo započeli 2009. godine. Ceo koncept je zasnovan na ideji zdravog načina života, a novosadski kej će prirom postati prepoznatljiv i za brojne turiste koji dolaze ovamo. Na tih pet kilometara izdvojili smo 15 istorijskih lokacija, od kojih svaka ima svoju priču. Na tim tačkama se može pratiti razvoj Novog Sada kroz 20. vek – objašnjava v. d. direktorka Zavoda za izgradnju grada Mirjana Dejanović.

Na keju su postavljene mape za šetače, na kojima je ucrtano 15 istorijskih tačaka koje povezuju istoriju Novog Sada. Početna tačka je Češki magacin koji datira iz 1921. godine, a poslednja kod kanala Dunav-Tisa-Dunav.

Pored toga, na ovom šetalištu Novosađani i turisti mogu dobiti obašetenje o tome koliko za tih pet kilometara naprave koraka ili koliko kalorija potroše. Takođe, otvorena je i gradska suvenirnica gde turisti mogu da kupe suvenire i dobiju korisne informacije.

Realizacijom projekta rekonstrukcije i nadvišenja Keja, Novi Sad je prvi put u istoriji, siguran da je zaštićen od poplava. Pre početka radova, betonski i čelični ostaci nekadašnjeg mosta uklonjeni su sa obe strane Dunava, a za njihovo odnošenje bila je angažovana najveća plovna dizalica u Srbiji „Miljacka“.

Nakon toga, Novi Sad je prvi u Srbiji dobio inovativno rešenje odbrane od poplava sa mobilnom opremom, sistemom kakav se primenjuje se u razvijenim zemljama Evrope, a deo radova je finansirala i Svetska banka. Do 2009. Novi Sad je bio najnezaštićeniji grad od poplava u Srbiji.

U odbrambenoj liniji Novog Sada postojalo je nekoliko takozvanih slabih mesta, što se najbolje pokazalo u proleće 2006. godine, kada je Dunav kod Novog Sada dostigao čak 745 cm. Ovakvi vodostaji, kaže statistika, javljaju se jednom u 100 godina. Onda je podignut bedem za odbranu od stogodišnjih poplava za 80 centimetara, a mobilna oprema može da se montira za 15 minuta. Sada bi Novi Sad trebalo da bude bezbedan čak i u slučaju da vodostaji budu viši od osam metara.

Najbolji osnovci dobili rolere

U cilju promocije pozitivnih društvenih vrednosti i zdravih stilova života, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić uručio je rolere najboljim đacima novosadskih osnovnih škola, generacije 2010. – 2011. godine, koji su kupljeni sredstvima prikupljenim u humanitarnoj novogodišnjoj akciji „Novi Sad srcem’’. Nakon toga, zajedno sa učenicima, gradonačelnik je obišao sportske terene na Keju uključujući fitnes centar na otvorenom i tensike terene, koji su na raspolaganju zaintersovanim građanima.

– Nakon što smo đacima generacije srednjih škola u Novom Sadu poklonili bicikle, nagrađujemo i najbolje učenike osnovnih škola. To je način da najvrednijima ukažemo pažnju i pokažemo da Grad misli na njih, a sa takvom praksom ćemo i nastaviti – rekao je gradonačelnik Pavličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari