NPS podneo krivične prijave za nameštanje tendera za očitavanje brojila 1(BETAPHOTO/Uros Matovic)

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Borislav Novaković podneo je danas u svojstvu narodnog poslanika u Narodnoj Skupštini Srbije krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv Dubravke Đedović Handanović, Biljane Komnenić i Vjekoslava Bobara zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, saopštila je Narodni pokret Srbije.

„Zadnjih nekoliko godina građani Srbije se suočavaju sa problemom uvećanih računa za struju. Kap koja je prelila čašu je raspisivanje javne nabavke od strane Elektrodistribucija Srbije, 5. oktobra ove godine, za nabavku usluge očitavanja brojila. Postoji osnovana sumnja da su Dubravka Đedović Handanović ministarka rudarstva i energetike, Biljana Komnenić na funkciji v.d. direktora Elektrodistribucije Srbije i Vjekoslav Bobar na funkciji direktora poslovnog sistema Elektrodistribucije Srbije zajednički propisali i objavili javnu nabavku“, rekao je Novaković na konferenciji za medije nakon podnošenja krivične prijave.

Prema njegovim rečima, u okviru konkursne dokumentacije kao uslov za ponuđača navodi se da privredni subjekt ispunjava kriterijum da je u prethodnih šest meseci pre isteka roka za podnošenje ponuda uspešno pružio usluge očitavanja brojila putem softverske aplikacije koju trenutno koristi naručilac u minimalnoj količini od tri miliona mernih uređaja, kumulativno.

„Time je Elektrodistribucija Srbije prekršila odredbe Zakona o javnim nabavkama na štetu potencijalnih ponuđača i učesnika koji su diskriminacijom dovedeni u nepovoljniji položaj i ograničila konkurenciju, a navedeni uslov ispunila je samo firma Montop iz Novog Sada, Marka Bosanca Bosketa, ličnog prijatelja predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića“, istakao je on i upitao ko može da ispuni uslov i u poslednjih šest meseci očita tri miliona brojila, ako ne firme koje su već u igri i već to rade.

Novaković je ocenio da je na ovaj način „nacrtan“ budući izvršilac posla, kao i da je predodređeno da to bude firma Montop i dodaje da uvećani računi predstavljaju veliki problem za građane, kao i da je i pre bilo reklamacija i većih računa, ali nikada u ovolikoj meri, u čemu prednjači Novi Sad gde je u poslednjih mesec dana EDB upućeno 5.800 reklamacija, a nezvaničnih je bilo oko 25.000 reklamacija.

„Građani dobijaju pet, deset pa i petnaest puta veće račune, a postoji sumnja da neka brojila nisu ni očitavana već je napamet određena cifra koju ljudi treba da plate. Nažalost, ovaj problem se ne rešava, već produbljuje. Bilo bi logično da ministarka Đedović, koja ima nadzornu funkciju kada su u pitanju javna preduzeća, postavi pitanje kako je do ovoga došlo“, rekao je on.

On je ocenio da je ministarkin posao da kontroliše rad javnih preduzeća, a prema njegovim rečima, firma Montop je trebalo da bude kažnjena. Umesto toga, poručuje on, ona je tu firmu nagradila raspisivanjem novog tendera.

„Sve se ovo prelama preko leđa građana koji su u jako teškoj materijalnoj situaciji zbog uvećanih računa. Jako je mnogo građana koji se žale, ali i onih koji su prevareni, a ćute. Jako je ružno da država na ovaj način potkrada svoje građane. Firma Montop i druge firme koje aljkavo očitavaju brojila uzeće 20 milijardi dinara da bi nastavile da greše i dodatno opterećuju građane. U situaciji smo u kojoj svi moramo da reagujemo, jer je u pitanju problem koji se tiče svih nas“, zaključio je Novaković.

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miloš Pavlović podseća da nije u pitanju prva nameštena javna nabavka, kao i da se isto radilo i u slučaju gradskog prevoza u Beogradu i gde je posao dodeljen firmi koja na stanju ima 200 novih autobusa.

„Novac građana Srbije izvlači se iz budžeta i koristi se za potrebe Srpske napredne stranke. Novac završava u sivim fondovima i velikim delom se koristi za logistiku i pripremne radnje za izbore koji su se održavali i koji će se održavati. Očekujemo da u narednim danima viši javni tužilac učini nešto po pitanju krivične prijave koju smo danas podneli“, rekao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari