U uslovima globalizacije privrede i liberalizacije trgovine poljoprivrednim proizvodima, ključna tačka postaje povećanje konkurentnosti nacionalnih privreda, pa su iz tog razloga Asocijacija agrarnih ekonomista Srbije i Odbor za selo SANU za temu ovogodišnjeg seminara odabrali izazove koje postavlja režim liberalizacije trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima – rekao je Miladin Ševarlić, predsednik Asocijacije agrarnih ekonomista Srbije, na jučerašnjem svečanom otvaranju 135. Evropskog seminara agroekonomista.


On je dodao da je stručna razmena znanja i iskustava uglednih agroekonomskih stručnjaka iz Evrope i sveta od posebnog značaja za Srbiju, zbog činjenice da još nisu okončani pregovori o ponovnom prijemu naše zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju.

– Tema o kojoj ćemo raspravljati je veoma aktuelna ne samo za evropsku već i svetsku poljoprivredu, a posebno za poljoprivredu zemalja u tranziciji, u koje spada i Srbija – dodao je Ševarlić.

Predsednik SANU Nikola Hajdin je napomenuo da je važno što se seminar održava u ovom trenutku, jer poglavlje o poljoprivredi predstavlja važan segment u procesu pregovora o priključenju Srbije Evropskoj uniji.

– Ukratko, današnji svet karakterišu četiri nezaustavljiva procesa, globalizacija privrede, nauke, medija, kulture, zatim liberalizacija trgovine i cena, između kojih i poljoprivredno prehrambenih proizvoda, što je i tema ovog seminara, širenje informacionih tehnologija i biotehnologija koja je u usponu. Saznanja i informacije kojima raspolažu agroekonomisti širom sveta biće dragoceni za našu akademsku i profesionalnu javnost, ali će razmena iskustava biti obostrano korisna – naglasio je Hajdin i dodao da je SANU pre dve godine ponovo otvorila Odbor za selo, jedan od najmlađih ali i najatraktivnijih odbora te institucije, čiju trećinu čine agrarni ekonomisti koji su i organizatori ovog skupa, pored Asocijacije agrarnih ekonomista Srbije.

Evropski seminar agroekonomista održaće se od 28. do 30. avgusta, po treći put u Beogradu, u starom zdanju Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari