O ponudi za preuzimanje Energoprojekta odlučuju i banke 1

Stišala se bura reagovanja nakon što je prošle nedelje Komisija za hartije od vrednosti utvrdila da su firme koje su kupile paket akcija Energoprojekta povezane sa preduzećem Napred i njegovim vlasnikom Dobrosavom Bojovićem, iako su tvrdile da nisu, kao i da je prilikom sticanja udela najvećeg srpskog građevinskog brenda prekršen zakon.

Spekulacije, međutim, o tome odakle Bojovićevim firmama novac za tako visoke transakcije, i dalje traju.

Naime, prema saznanjima Danasa, u nekoliko desetina preduzeća kojima upravlja ili je njihov vlasnik Bojović, uglavnom je, sudeći prema APR-u, poslovanje na nuli i u „crvenom“. I pored toga, desetak sa njim povezanih privrednih društava učestvovalo je u „sistemu“ prebacivanja i „pozajmljivanja“ milionskih iznosa, koji su se u odsudnom trenutku našli na računima dve firme – Montinvest propertis i Jopag, spremne da za nekoliko sekundi, 30. januara i 2. februara, okončaju kupovinu stotina hiljada akcija iznenada iznetih na berzu. Dodatno pitanje je da li postoji i veza sa prodavcem tako velikog paketa, a reč je o državnoj firmi, zavisnom društvu za upravljanje penzionim fondom Dunav osiguranja. Komisija se tim pitanjem nije bavila, za Tužilaštvo se još ne zna kako će reagovati, osim što je po prijavi Energoprojekta pokrenulo predistražni postupak.

U Komisiji kažu za Danas da na berzi nije neuobičajeno da se veliki paketi akcija prodaju za kratko vreme, ali podsećaju da je nakon toga obaveza firmi koje su povezane a stekle zajedno udele veće od 25 odsto, da dostave ponudu za preuzimanje, kako bi se zaštitili mali akcionari. Takva ponuda, ocenjeno je u rešenju Komisije, nije stigla u propisanom roku od dva dana nakon trgovanja, pa je kupcu predočeno da je prekršen zakon i naloženo da to učini. Bojović i firme povezane sa njim potom su objavile nameru preuzimanja.

– Komisiji za hartije od vrednosti je dostavljeno obaveštenje o nameri preuzimanja akcija ciljnog društva Energoprojekt holding, od strane ponuđača Napred razvoj. Nakon podnošenja ovog obaveštenja, Napred razvoj je u obavezi da Komisiji podnese zahtev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje – navodi se u pisanom odgovoru Komisije.

U krugovima bliskim Energoprojektu, međutim, tvrde da preduzeće Napred razvoj i dalje ne postupa po nalogu Komisije i da je objavljivanje obaveštenja o nameri a ne i sama ponuda, zapravo manipulativni čin.

„Mi čekamo da institucije sistema, pre svega Tužilaštvo za organizovani kriminal i Komisija urade svoj deo posla“, kažu izvori Danasa iz te kompanije i tvrde da je zakon na strani Energoprojekta. Oni veruju i da država neće prodavati svoj paket od 34 odsto akcija, kao i da će institucije istražiti da li je i između koga bilo dogovora pre nego što je zavisno društvo Dunav osiguranja iznelo svoj paket akcija Energoprojekta na tržište kapitala.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal, na osnovu prijave menadžmenta Energoprojekta, pokrenute su predistražne radnje, odnosno dat je nalog policiji da istraži sve okolnosti vezane za te transakcije, dok je Komisija za HoV već dostavila svoju dokumentaciju.

Bojović juče nije imao vremena da za Danas da izjavu, ali je kratko rekao da još nije siguran da li će nakon objavljivanja namere o preuzimanju dostaviti i konkretnu ponudu, „jer su mu tu ljudi iz banke, i upravo o tome razgovaraju“.

Udeli

Obaveza Montinvest propertisa, Napred razvoj i Dobrosava Bojovića, kao lica koja zajednički deluju, da objave ponudu za preuzimanje akcija Energoprojekta nastala je 31. januara ove godine, kupovinom 375.168 akcija na Beogradskoj berzi. Oni su tim trgovanjem stekli 30,11 odsto kapitala Energoprojekt holdinga, 25,97 odsto udela u EP Entel i 27,98 odsto akcija EP Garant. Država je, inače, najveći pojedinačni akcionar Energoprojekta, sa udelom od 33,58 odsto kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari