O poverenju svedoči kamata od 1,08 odsto 1

Grad Šabac se zadužio za 840 miliona dinara, a prethodno se na tender javilo 16 banaka.

Najpovoljniji zajam bio je kod banke koja uzima kamatu od 1,08 odsto. Kad se uporedi da se premijerka Brnabić hvalila da je Srbija dobila kredit od Kineza sa kamatom od 2,5 odsto, onda je jasno da Šabac uživa veliko poverenje na finansijskom tržištu. Uostalom to je dokazano i emitovanjem obveznica za gradnju bazena, kada je Grad prošao rigoroznu kontrolu domaćih i stranih institucija.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović smatra da se verovatno neće koristiti pun iznos kredita, a za finansiranje projekata biće potrebno 350 miliona dinara. Inače, budžet Šapca za ovu godinu iznosi 3,15 milijardi dinara. To je programski budžet, kako to nalažu pravila Evropske unije i u njemu se potpuno jasno vidi odakle novac dolazi i kako se troši.

– Od prvog januara uveli smo jednu novinu koja može da bude veliki podsticaj, a to je da javne službe plaćaju svoje obaveze prema građanima na vreme. Pojedina ministarstva svoje obaveze izmiruju sa velikim zakašnjenjem. U Šapcu kako izvršite uslugu, ona će odmah biti plaćena, nema čekanja, moljakanja, niti ucenjivanja, koja postoje svud po Srbiji. Grad ne duguje za naknade, putne troškove, jubilarne nagrade, nijedan račun škole, vrtića, ustanove nije blokiran. I zbog toga je Šabac odbio najpovoljnije uslove za kredit, kaže Zelenović.

 

 

Iz Fonda za razvoj grad potražuje 130 miliona dinara za gradnju bazena

Uzimanje kredita delom je posledica neizmirenih obaveza države. Iz Fonda za razvoj grad potražuje 130 miliona dinara za gradnju bazena. I to je pokrenuto pred nadležnim organima jer postoje ugovorne obaveze. Takođe, Šabac je obezbedio oko 500 miliona dinara za isplatu radnika „Zorke holding“, a to je takođe obaveza države. Naravno, kad bi država izmirila svoje obaveze, bilo bi sasvim dovoljno novca za funkcionisanje grada i projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari