O rešenju Poverenika odlučuje Upravni sud

* U GZV-u tvrde da su obavestili Poverenika o tužbi podnetoj protiv njegovog rešenja, u kabinetu Poverenika negiraju da su dobili takvu informaciju * Poverenik: Danas ima pravo da podnese predlog za administrativno izvršenje rešenja
U FOKUSU - Gradski zavod za veštačenje neće Danasu dostaviti podatke o predmetima stručnjaka sa sumnjivom diplomom

Ostavite komentar


  1. BRUKA I SRAMOTA.Samo kupuju vreme,ali ISTINA ISPLIVA NA VIDELO KAD TAD !!!Ko zna kolikoje ona predmeta vestacila i za koje Sudije i Tuzioce.Kladim se da su je neke Sudije (Milan Grkinic) itd i Tuzioci angazovali preko 30 puta.Bas nju od 4.500 Vestaka u Srbiji.

  2. Upravo citam na news24 da spadamo u 10 drzava u svetu u kojima je najbednije ziveti. Razlozi su svakodnevno na naslovima novina. Srbijo zemljo, zasto su kurvini sinovi na mestima tvojih sinova?

  3. Sve pohvale za ovakav slučaj na kome novinar radi. Ako imamo informacije da je nešto sumnjivo, nezakonito, a ćutimo onda i mi postajemo saučesnici. Tragično je što Ministarstvo Pravde, Ministarstvo prosvete i tužilaštvo kada su ovakve stvari u pitanju ne reaguju "hitno" i da se za 7 dana sve brzo ispita i saopšti ishod..

  4. ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD-JAVNOG ZNAČAJA -IV- POSTUPAK PRED POVERENIKOM-Pravo na žalbu -Član 22.Tražilac može izjaviti žalbu Povereniku, ako: 1) organ vlasti odbaci ili odbije zahtev tražioca, u roku od 15 dana od dana kada mu je dostavljeno rešenje ili drugi akt; 2) organ vlasti, suprotno članu 16. stav 2. ovog zakona, ne odgovori u propisanom roku na zahtev tražioca; Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se pokrenuti upravni spor, u skladu sa zakonom, o čemu sud po službenoj dužnosti obaveštava Poverenika. Pravni lek protiv rešenja i zaključka Poverenika-Član 27.Protiv rešenja i zaključka Poverenika može se pokrenuti upravni spor.Upravni spor povodom ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja je hitan. Obaveznost i izvršenje rešenja Poverenika Član 28-Rešenja Poverenika su obavezujuća, konačna i izvršna. Administrativno izvršenje rešenja Poverenika sprovodi Poverenik prinudom (prinudnom merom, odnosno novčanom kaznom), u skladu sa zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak. U postupku administrativnog izvršenja rešenja Poverenika ne može se izjaviti žalba koja se odnosi na izvršenje. Ako Poverenik ne može sprovesti svoje rešenje na način iz stava 2. ovog člana, Vlada mu na njegov zahtev pruža pomoć u postupku administrativnog izvršenja tog rešenja -primenom mera iz svoje nadležnosti, odnosno obezbeđivanjem izvršenja rešenja Poverenika neposrednom prinudom- Dakle,Tužba GZV je nedozvoljena i biće odbačena.Treba od poverenika tražiti da primeni čl.28 i Administrativno izvršenje rešenja -Poverenika sprovodi Poverenik prinudom (prinudnom merom, odnosno novčanom kaznom), u skladu sa zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak. U postupku administrativnog izvršenja rešenja Poverenika ne može se izjaviti žalba koja se odnosi na izvršenje.

  5. Organ vlasti koji rešava po podnetom zahtevu za pristup informaciji od javnog značaja ima procesni položaj prvostepenog upravnog organa, pa u toj stvari ne može istovremeno da ima i položaj stranke, niti da bude tužilac u upravnom sporu, jer se drugostepenom odlukom, donetom po žalbi protiv njegove prvostepene odluke, ne dira u njegova prava ili zakonom zaštićeni interes.(Presuda Upravnog suda, 1U 5338/2011 od 15.6.2011. godine)
    Organ vlasti od koga se traži informacija, a protiv čije odluke je dozvoljeno podnošenje žalbe, u postupku pred Poverenikom ima položaj prvostepenog organa uprave, pa u istoj stvari ne može istovremeno imati i položaj tužioca u upravnom sporu, budući da Poverenik ne rešava ni o kakvom pravu ni obavezi pomenutog organa vlasti, već samo o njegovoj dužnosti da postupi po zahtevu tražioca informacije od javnog značaja. (Rešenje Upravnog suda, 2U 27971/2010 od 19.1.2011. godine)
    Organ javne vlasti koji rešava po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, u tom postupku ima procesni položaj prvostepenog organa, pa ne može istovremeno da ima i položaj stranke i da podnosi tužbu u pravnoj stvari u kojoj je odbio davanje tražene informacije. (Rešenje Upravnog suda, 22 U 6188/2014 od 10.7.2014. godine)

  6. Kakav Upravni sud! Hajte molim Vas. To je kadija te tuzi kadija ti sudi! Ja sam tuzila Zalbenu komisiju vlade, pozvala se na clan zakona o drzavnim sluzbenicima koji su prekrsili. Upravni sud je to njihovo krsenje zakona samo potvrdio sa nebuloznim obrazlozenjem! Treba ga ukinuti!

  7. Што би рекао мандатар, просто дивота колико идијота… Које црне институције, једина институција која у Србији функционише је МАФИЈА!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.