Predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije Aca Marković izjavio je za Danas da će veoma brzo biti postignut dogovor oko održavanje sednice tog tela na kojoj će biti doneta odluka o rešavanju finansijskih problema te kompanije.


Uz konstataciju da „će sve biti u redu“ naš sagovornik je istakao da su u toku konsultacije i dogovori i da će javnosti veoma brzo biti obelodanjen dan održavanja sednice Upravnog odbora. Podsećanja radi, vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović rekao je prošle sedmice da je tom javnom preduzeću hitno potrebno zaduživanje od 50 milijardi dinara da ne bi krajem marta otišlo u stečaj. Obradović je apelovao da se sazove sednica UO na kojoj bi trebalo da se odobri zaduživanje kompanije i osnivanje preduzeća za snabdevanje strujom i upravljanje distributivnom mrežom, što su obaveze EPS-a koje proističu iz Zakona o energetici. Prethodno je sednica UO EPS-a na kojoj je trebalo da budu donete te odluke, zakazana za 5. februar, otkazana je s obrazloženjem da su potrebne dodatne konsultacije s Vladom Srbije, vlasnikom EPS-a.

U međuvremenu oglasio se i Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“, koji je istakao da aktuelni sukob na relaciji poslovodstvo – Upravni odbor Elektroprivrede Srbije, može da nanese ogromnu štetu zaposlenima, privredi Srbije i potrošačima, pa iz tih razloga traži da Vlada Srbije energično reaguje i preduzme hitne mere kako bi se zaustavio sunovrat najbolje i najveće srpske državne kompanije.

– Za veoma teško stanje u kome se našao JP EPS, nesumnjivo najveću odgovornost ima država koja ovo preduzeće više od dvadeset godina koristi za čuvanje socijalnog mira, pa se još uvek ponaša kao vlada Mirka Marjanovića koja je EPS dovela do potpunog sloma, tako da su građani Srbije tokom hladne zime 2000. izbegli humanitarnu katastrofu, samo zahvaljujući pomoći u isporuci električne energije od strane zemalja Evropske unije. Država je prethodnih godina svojom politikom omogućila da novokomponovani bogataši i inostrane kompanije plaćaju nisku cenu struje i steknu ogromne profite, mnogim preduzećima i povlašćenim pojedincima je omogućila da godinama ne plaćaju račune, dok više od trideset godina nije izgradila nijedan kapacitet za proizvodnju. Istovremeno su na čelo EPS-a postavljani partijski kadrovi koji su dozvolili da korupcija i kriminal urušavaju kompaniju, a istovremeno nisu ništa učinili na restrukturiranju i smanjenju ogromnih neracionalnosti u privrednim društvima u sastavu EPS – ističu u Granskom sindikatu industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“.

U tom sindikatu naglašavaju da dok aktuelni v.d. generalnog direktora EPS-a uz podršku Ministarstva energetike, u svojim istupanjima pokušava da učini prve korake na putu neophodne modernizacije kompanije, neka politička snaga se tome protivi i time ozbiljno ugrožava vitalni sistem privrede Srbije.

– U interesu zaštite zaposlenih u EPS-u koji i ove zime ulažu ogromne napore da se obezbedi stabilnost elektroenergetskog sistema i uredno snabdevanje potrošača električnom energijom, zahtevamo da Vlada Srbije i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine hitno pronađu rešenje za nastali problem. Ukoliko se zbog nastale situacije dogodi kašnjenje u isplati zarada i dovede u pitanje rad postrojenja u EPS-u, mi smo spremni da zaposlene pozovemo na sve zakonom dozvoljene vidove sindikalne borbe. U toj borbi pridružiće nam se i Sindikat smenskih radnika Privrednog društva TENT Obrenovac i potrošači struje – ističu u Granskom sindikatu industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari