DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI MINULU GODINU

JANUAR

Objavljen je spisak najvećih poreskih dužnika u Srbiji, čiji ukupan dug iznosi čak 360 milijardi dinara. Efekti objave su u velikoj meri izostali, jer je u nastavku godine samo mali deo dužnika izmirio svoje obaveze. Većina neplatiša u restrukturiranju ili stečaju.

Telekom Srbija uzeo kredit od 470 miliona evra radi otkupa 20 odsto sopstvenih akcija od grčkog suvlasnika OTE i radi refinansiranja postojećih zajmova.

MMF odložio reviziju aranžmana sa Srbijom zbog kršenja sporazuma od strane Vlade Srbije i prekomernog zaduživanja i trošenja.

Putevi Srbije objavili da će izgradnja mosta kod Beške biti duplo skuplja od ugovorene: 5,6 umesto 2,9 milijardi dinara.

Država otkupila smederevsku železaru od Ju-es stila za jedan dolar.

FEBRUAR

Najavljeno osnivanje „Novog Jata“ u „mandatu ove vlade“. Do danas ovo obećanje nije ispunjeno, a ni „ova vlada“ više ne sedi u Nemanjinoj.

MMF zamrzao kreditni aranžman sa Srbijom

EPS kontinuirano apelovao na građane i privredu da štede struju, suočen s radom na granici tehničkih mogućnosti, zbog izuzetno hladnog vremena koje je prouzrokovalo veliki skok u potrošnji električne energije.

Državna revizorska institucija konstatovala brojna kršenja zakona u javnim institucijama i podnela prekršajne prijave protiv odgovornih. Između ostalih pred sudom se našli i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Većina predstavnika Vlade najavljivala novog kupca za smederevsku železaru, iz Rusije, Kine i Indije. Kupca još nema.

MART

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio izlazak iz krize do početka 2013. godine.

Održan tradicionalni Biznis forum na Kopaoniku, bez opipljivih rezultata. Tadašnja vlast pozivala na štednju, a privrednici na strukturne reforme. Božidar Đelić i Jorgovanka Tabaković zastupali prilično usaglašene stavove po većini ekonomskih pitanja.

Kompanija Delta holding Miroslava Miškovića uplatila 2,63 milijarde dinara poreza Srbiji zbog prodaje Maksija belgijskom maloprodajnom lancu Delez. Kako bi svojevoljno platila porez na koji nije bila obavezna Delta je u Srbiji osnovala preduzeće Delta kapital, namenski kako bi preko njega obavila čitavu transakciju.

Socijalno-ekonomski savet doneo odluku o povećanju minimalne zarade sa 102 na 115 dinara po satu na insistiranje Ministarstva finansija. Unija poslodavaca Srbije saopštila da većina preduzeća neće moći da ispoštuje odluku, jer bi time doveli u pitanje svoj opstanak.

APRIL

Vlada Srbije u jeku predizborne kampanje raspisala tender za železaru Smederevo iz koje se prethodno povukao raniji američki vlasnik Ju-es stil. Vlada obećavala brz pronalazak novog vlasnika, ali je javnost od početka tender proglasila marketinškim trikom. Pokazalo se da je bila u pravu. Tender nije uspeo, a železara je i danas još u državnim rukama.

Specijalni sud pokrenuo istragu protiv sedam osumnjičenih za zloupotrebe tokom privatizacije pančevačke Azotare.

Poljoprivrednici blokirali puteve u Srbiji u pokušaju da u pregovorima sa Ministarstvom poljoprivrede izdejstvuju vraćanje starog načina subvencionisanja i povraćaj akcize na gorivo i druge povlastice. Nakon više krugova pregovora protestanti odustali od povraćaja akcize i dobili subvenciju od 6.500 dinara po hektaru i pomoć u dizel gorivu.

MAJ

U žaru predizborne kampanje, stranke najavile kraj partijskom zapošljavanju u javnim preduzećima. SNS je tvrdila da će izvršiti reviziju poslovanja u državnim firmama, URS da će promenom zakona razbiti partijske monopole, a SPS je obećala strategiju upravljanja u javnom sektoru. Revizija se još najavljuje, za željenu promenu zakona nije bilo stranačkog koncenzusa, o strategiji se više ne govori.

Fiskalni savet upozorio da će, ukoliko se hitno ne preduzmu mere, javni dug do kraja godine premašiti zakonom utvrđeni limit od 45 odsto, kao i da bi budžetski deficit umesto planiranih 4,25 odsto mogao da dostigne 6,25 odsto BDP-a. Prema prvim proračunima, javni dug je premašio 60 odsto, a budžet je u crvenom za više od osam odsto BDP-a.

Zaplet oko Agrobanke tehnička vlada pokušala da reši formiranjem Nove agrobanke u koju su preneti zdravi depoziti. Sporna potraživanja ostala u matičnoj koja je otišla u stečaj, a članovima uprave koja je odobravala nenaplative kredite izrečena mera trajne zabrane u obavljanju tog posla.

Republički geodetski zavod završio je višegodišnji projekat izrade katastra nepokretnosti, koji je sa 30 miliona dolara finansirala Svetska banka.

Pad dinara u odnosu na evro sprečio je da pojeftini gorivo.

JUN

Nestašice lekova otvorile pitanje kako Ministarstvo zdravlja i RFZO izmiruju svoje obaveze prema fabrikama i apotekama. Problem je još uvek aktuelan.

Italijanske kompanije Danijeli i Baldijeri, koje su neposredno pre izbora pregovarale sa vladom oko ulaganja u Srbiji, odložile su investiranje do daljnjeg. Ovu vest je prvi obelodanio predsednik DS Boris Tadić nakon sastanka u predsedništvu Srbije. Tadić je izjavio da su Italijani tu odluku doneli „posle objavljivanja rezultata predsedničkih izbora“.

Uprava za borbu protiv pranja novca podnela krivičnu prijavu protiv Razvojne banke Vojvodine, koja je, kako se navodi, odobravala transakcije firmama koje su bile pod istragom. Iz Narodne banke Srbije potvrđeno je da je u toku supervizija poslovanja Univerzal banke, u čijoj vlasničkoj strukturi je veliki broj kastodi računa, a u javnosti se spekuliše da je većinskli vlasnik Miroslav Mišković.

JUL

Vlada donela uredbu kojom se do kraja godine na deset odsto ograničavaju trgovačke marže na osnovne životne namirnice.

Počela primena novih pravila po kojima banke obaveštavaju Poresku upravu o isplatama zarada, kako bi moglo da se proveri da li je poslodavac uplatio i pripadajuće doprinose. Efekti tog sistema još nisu vidljivi, a čitavu godinu obeležili su protesti radnika brojnih preduzeća u kojima zdravstvene knjižice zaposlenih nisu mogle da se overe jer poslodavac nije izmirio svoje obaveze prema RFZO.

Prve procene pominju da je šteta od suše u poljoprivredi premašila dve milijarde dolara.

U postizbornim pregovorima oko konstituisanja vlasti, posle „kopernikanskog obrta“ sastavljena vlada na čijem je čelu lider socijalista Ivica Dačić. Prioriteti su, osim EU integracija i Kosova, promena ekonomske politike, borba protiv korupcije, i manje-više neekonomsko pitanje rasta nataliteta.

AVGUST

Nova guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković zvanično je preuzela dužnost od dotadašnjeg guvernera Dejana Šoškića. Izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije, koje omogućavaju izbor guvernera pre isteka mandata, izazvale su zabrinutost u Evropskoj uniji.

Dinar postepeno počeo da jača nakon što je NBS donela odluku o podizanju referentne stope i uvećanju dinarskog dela obavezne devizne rezerve banka.

Kompanija Fijat automobili Srbija započela je izvoz automobila „fijat 500L“, koji se proizvodi u fabrici u Kragujevcu. Iz ovog grada je prema Baru pošao prvi voz sa 16 vagona u kojim se nalazi 206 automobila „fijat 500L“ namenjenih italijanskom tržištu.

Za šeset do 15 odsto poskupele sve vrste mesa i prerađevina, poljoprivrednih proizvoda. Najavljene više cene komunalnih usluga, prevoza, energenata.

SEPTEMBAR

Vlada osnovala Nacionalni savet za privredni oporavak u kome su ekonomisti i predstavnici krupnog kapitala.

Država obećala Fijatu da će sva dugovanja prema toj firmi isplatiti do marta naredne godine.

Radna grupa počela ozbiljno da radi na predlogu zakona o javnim nabavkama, a tek izabrana guvernerka NBS Jovanka Tabaković smanjila sebi platu za 25 odsto. Početkom meseca stigla još jedna misija MMF-a, u isto vreme objavljeno da će inflacija do kraja 2012. biti veća od 10 odsto. Uprkos suši, najavljeno da nestašica ulja i šećera neće biti. U Srbiji i Italiji počela prodaja „fijata 500L“.

Ministar građevine Velimir Ilić najavio besplatnu legalizaciju bespravno podignutih objekata i novi zakon o izgradnji „do oktobra“. Privremeno ukinute carine na uvoz žitarica i uljarica.

OKTOBAR

Prvog dana u mesecu stupila na snagu odluka o povećanju PDV-a sa 18 na 20 odsto. Osim toga, povećane su akcize na gorivo i cigarete, a najavljeno poskupljenje grejanja i prevoza u Beogradu.

Počeo prvi poljoprivredni popis posle pola veka u Srbiji, anketari se na terenu susreli sa pokušajima da se izbegne evidentiranje podataka o zemljištu koje je u zakupu.

Svetski poznati ekonomista i nobelovac Pol Krugman posetio Beograd i poručio da nam je „valuta precenjena“.

Ministar trgovine Rasim Ljajić razgovarao sa proizvođačima ulja i mleka ne bi li se „zaustavilo neopravdano podizanje cena“. Dinkić najavio nove pregovore s MMF-om. Benzin pojeftinio dva dinara, neznatno pale i cene mesa. Nova Agrobanka podnela tužbe za naplatu neplaćenih kredita. Nedelju dana kasnije proglašen stečaj.

NOVEMBAR

Prema podacima RZS, u Srbiji zabeležen pad u trgovini, industriji, robnoj razmeni, Srbija je i zvanično ušla u recesiju.

Zastava oružje završila pregovore sa SAD o isporuci 100.000 lovačkih karabina. Posle masakra u američkoj osnovnoj školi u toj zemlji preispituje se politika slobodnog posedovanja oružja, pa će posao sa Zastavom verovatno u jednom delu biti doveden u pitanje.

Pritvoren bivši vlasnik Jugoremedije Jovica Stefanović Nini, a ubrzo je i hapšenje bivšeg ministra Saše Dragina i vlasnika konsultantske kuće Ces mekon, Zvonimira Nikezića označilo početak ozbiljnije borbe protiv korupcije i preispitivanje predmeta sa liste od 24 sporne privatizacije.

Fijat saopštio da povećava plate radnicima. Premijer Ivica Dačić najavio da će Vlada do kraja 2013. doneti novi zakon o radu, u narednih šest meseci novi zakon o planiranju i izgradnji, ukinuti konverziju zemljišta, a do kraja marta izmeniti i zakon o korišćenju javnih dobara. Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković povukao se iz Presa, nakon čega je ovaj dnevni list prestao da izlazi.

DECEMBAR

Prvi put usvojen budžet u zakonskom roku.

Početkom meseca pojavila se informacija da je dve trećine ovogodišnjeg roda kukuruza zaraženo alfatoksinom. Ispostavilo se da je šteta deset puta manja, ali nije razjašnjeno kako je došlo do alarmiranja javnosti.

U Skupštini ministar finansija Mlađan Dinkić rekao da će se novim zakonom o javnim preduzećima država povući iz upravljanja firmama. Ugašena Razvojna banka Vojvodine.

Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga i jedan od najbogatijih biznismena u Srbiji uhapšen je baš na dan kada je njegov bivši trgovinski lanac Maksi (pre dve godine prodat belgijskom Delezu) proslavljao 12. rođendan. U pritvoru je i njegov sin Marko i još osmoro osoba, zbog sumnje da su učestvovali u mahinacijama vrednim više od 30 miliona evra u privatizaciji putarskih preduzeća Nibens grupe.

Vlada po hitnom postupku usvojila odluku kojom će narednih godinu dana omogućiti desetinama privatizovanih preduzeća da grade nove objekte na parcelama na kojima imaju pravo korišćenja, bez obaveze da izvrše konverziju i bez bilo kakve naknade.

Preduzećima koja su radila na koridoru 10 i 11 država je isplatila deo duga, ali samo onaj koji su imala prema domaćim bankama. Nije objašnjeno da li su u budžetu za to bila planirana sredstva, ili je država opet podigla kredit. Banke su sada ispeglale svoje bilanse, a putari još čekaju ostatak zarađenog novca kako bi isplatili radnike i strane banke kod kojih su se takođe zaduživali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari