Obezbeđenje “Krušika” nije dozvolilo izlaz radnicima kroz glavnu kapiju kako se ne bi sreli sa predstavnicima sindikata “Nezavisnost” 1Foto: Đorđe Đoković

Povodom grubog kršenja prava zaposlenih na sindikalno organizovanje u Holding korporaciji “Krušik” u Valjevu predstavnici sindikata “Nezavisnost” danas u 15 časova održali su konferenciju za novinare ispred glavnog ulaza u tu fabriku u državnom vlasništvu.

Povod je bio taj što se, kako sindikalci tvrde, u HK “Krušik” krše prava zaposlenih na organizovanje pod paravanom preispitivanja reprezentativnosti sindikata.

Zbog toga je Granski sindikat metalaca “Nezavisnost” u pismu upućenom nadležnima u Vladi Srbije zatražio hitan sastanak i brzo rešavanje problema u toj valjevskoj kompaniji.

“Nezavisnost” ukazuje da je od 3. aprila poslovodstvo “Krušika” pokrenulo postupak preispitivanja reprezentativnosti tog sindikata koji je iskorišćen za kršenje prava na sindikalno organizovanje i delovanje.

Predstavnici tog sindikata ističu i da su zaposleni izloženi pritiscima i istrazi o tome gde, kada i kako je neko potpisao pristupnicu sindikatu, kroz ucene preko bračnih drugova koji rade u istom privrednom društvu, straha zaposlenih da će ostati bez radnog odnosa kao i na druge načine, iako je poslodavac posle sastanka održanog 26. aprila bio upozoren da svojim radnjama ne poštuje Konvenciju broj 87 MOR-a o sindikalnim slobodama i zaštiti sindikalnih prava i član 55. Ustava Srbije i da u sprovedenim radnjama ima elemenata krivičnog dela.

Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Čedanka Andrić kaže za Danas da je konferencija za novinare, na kojoj je bila prisutna i ona, održana spred glavne kapije a da je poslodavac dao nalog obezbeđenju da radnike koji su završili sa smenom usmerava da izađu na dve sporedne kako se ne bi susreli sa predstavnicima “Nezavisnosti” ispred glavnog ulaza.

– Sraman potez. Čak su onim zaposlenima koji su hteli da izađu na glavnu kapiju odbili da otkucaju karticu, pa su fabriku morali da napuste izlaskom kroz jednu od sporednih. Mi ćemo ponovo organizovati konferenciju za novinare u naredni petak i tada ćemo je održati na sve tri kapije pa neka onda smisle kako će radnici izaći a da ne prođu pored nas. To je bio aposlutno nepotreban potez poslovodstva jer mi nismo pravili protest već samo konferenciju za novinare – navodi Čedanka Andrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari