Zbog višemesečnog zastoja u davanju saglasnosti gradske skupštine da se primeni stav pravobranilaštva o nezakonitosti odluke o vraćanju zemlje crkvama iz 2007. godine, program o uređenju i izdavanju u zakup državnog zemljišta grada Subotice je tek ovih dana poslat Ministarstvu poljoprivrede na odobrenje.

U programu licitacije sada se nalazi i pomenuta zemlja koju su crkve mimo svih, i znatno pre restitucije, dobile na korišćenje, ali se ipak u tom dokumentu ona tretira kao crkvena, tako da će praktično crkve i dalje od te zemlje ubirati zakupninu.

Ukupno će subotički poljoprivrednici moći da licitiraju za 13.800 hektara, a do sada je prijavljeno 230 ratara zainteresovanih za učešće u nadmetanju. Komisija za poljoprivredno zemljište je međutim odobrila učešće za samo 144 ratara, jer ostali ne ispunjavaju uslove za učestvovanje.

Odgovor Ministarstva se očekuje za desetak dana, mada je već sada grad u priličnom zakašnjenju, jer zemljište treba pripremiti i obaviti jesenju setvu, a rokovi tih radova već teku. Međutim, još veći je problem što Ministarstvo možda i odbije ovako sačinjen program, kaže Šimun Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.

„Zbog problema sa crkvenim zemljištem program možda neće biti odobren, i tada nećemo moći da održimo licitaciju, što bi bio veliki problem za naše proizvođače, ali i za grad, koji bi tako ostao bez svojih 40 odsto prihoda od zakupa, odnosno oko 100 miliona dinara. To su namenska sredstva od kojih se grade atarski putevi, finansira protivgradna zaštita i poljočuvarska služba… U tom slučaju nameravam da predložim gradonačelniku da Skupština grada u septembru ponovo na dnevni red stavi poništavanje odluke iz 2007, kojom se crkvama bez naknade daje oko 700 hektara državnog zemljišta na korišćenje. Jer, ukoliko program ne bude usvojen, Ministarstvo će održati licitaciju“, kaže Ostrogonac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari