Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović dostavio je svoju prijavu na konkurs za funkciju generalnog direktora tog preduzeća i u ovom trenutku ima realne šanse da ostane na poziciji prvog čoveka EPS, saznaje Danas u dobro obaveštenim krugovima.


Konkurs za izbor generalnog direktora EPS okončan je 20. jula i na njega se prijavilo više od 60 kandidata koji smatraju da imaju sposobnost i znanje potrebno za obavljanje funkcije generalnog direktora tog preduzeća. Iako je rok za prijavljivanje kandidata istekao 20. jula i bilo najavljeno da će sve biografije kandidata za direktore biti objavljene, do ovog trenutka imena prijavljenih još uvek nisu poznata javnosti. Zasad se pouzdano ne zna kada će Komisija za imenovanje Vlade Srbije doneti odluku o tome ko će biti novi generalni direktor EPS, a po nekim nezvaničnim tumačenjima dužna je da to učini u roku od najviše dva meseca od dostavljanja kandidatura. U tom slučaju, ime novog generalnog direktora EPS trebalo bi da bude poznato najkasnije 20. septembra. Iako se ranije u medijima spekulisalo da Obradović nema nikakve šanse da ostane na funkciji direktora jer je navodno izgubio poverenje vrha Srpske napredne stranke, jer „nije uradio gotovo ništa na popravljanju imidža kompanije“, prema Danasovim saznanjima on se ipak kandidovao za tu funkciju, a šanse da na njoj i ostane nisu više tako male. Naime, kako tvrdi naš izvor koji je želeo da ostane anoniman, u SNS kojoj je koalicionim dogovorom pripala pozicija direktora EPS, nisu bili zadovoljni radom Obradovića, međutim, sada se suočavaju sa problemom da nemaju adekvatne kadrove koji bi mogli da ga zamene.

– Neka imena koja su se pojavljivala u medijima jesu slovila za potencijalne zamene Obradoviću na čelu EPS. Međutim, nijedna od tih osoba za koje se spekulisalo da su najozbiljniji kandidati za generalnog direktora nije podnela prijavu na konkurs za izbor generalnog direktora. Obradović pak to jeste učinio. S obzirom na nedostatak adekvatnih kandidata i prilično kratke rokove u kojim bi trebalo da mu se nađe zamena, kako sada stvari stoje, ne bi trebalo da iznenadi da Obradović ostane na čelu EPS, odnosno da od v.d. direktora postane direktor – tvrdi naš izvor.

Informaciju koju smo dobili da se Aleksandar Obradović kandidovao za direktora EPS, pokušali smo da proverimo u tom preduzeću. Nadležni u EPS sa kojima smo stupili u kontakt su nam ljubazno odgovorili da ne mogu da nam zvanično potvrde naša saznanja jer EPS nije adresa koja je nadležna da obelodanjuje imena kandidata za funkciju generalnog direktora.

– To treba da učini Vlada Srbije, odnosno njene nadležne službe, tako da po tom pitanju ne možemo ništa više da kažemo – rečeno nam je u EPS. Ipak, kako Danas saznaje, Aleksandar Obradović, v.d. generalnog direktora EPS, kategorično smatra da iza njegovog dosadašnjeg rada u preduzeću stoje i adekvatni rezultati. Na funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora EPS Aleksandar Obradović postavljen je u septembru prošle godine.

Konkurs za izbor generalnog direktora EPS propisuje da kandidat mora da bude fakultetski obrazovan, da je stručnjak u jednoj ili više oblasti koje obavlja EPS, da ima najmanje pet godina radnog iskustva, da zna jedan strani jezik i da poseduje organizacione i stručne sposobnosti u rukovođenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari