Analizom rezultata za treći kvartal 2013. godine došli smo do zaključka da će, kao i prošle godine, sektor osiguranja zabeležiti blagi rast i da će se trend nastaviti. Ekonomsko okruženje i dalje utiče, ali uprkos tome, građani pokazuju sve veće interesovanje za proizvode osiguranja, naročito za osiguranje života.

 Ova industrija kao i ukupno tržište beleže pozitivan rast držeći kontinuirani trend poslednjih godina, kaže u razgovoru za Danas Kristof Cetl, generalni direktor Grave osiguranja u Srbiji.

U oblasti osiguranja nije bilo velikih izmena zakonske regulative. Koliko to otežava razvoj tog sektora na ovom tržištu i gde su glavni problemi?

Društva koja se bave životnim osiguranjem su institucionalni investitori sa velikim kapacitetima ulaganja. To država treba da iskoristi kao najkvalitetnije dugoročne izvore domaćih sredstava. Time bi bilo omogućeno finansiranje razvoja, pre svega, infrastrukturnih projekata. Nadamo se da će biti omogućen fleksibilniji model zapošljavanja zastupnika za prodaju, pre svega osiguranja života, čime bi se zakonske norme usaglasile sa praksom koja postoji u razvijenim zemljama EU.

Poslednje što bih naveo je podsticaj razvoja osiguranja kroz poreske olakšice i francuski model koji smo poslednjih godina često pominjali. Prvi korak bi mogao da bude zakonsko izjednačavanje uplata u dobrovoljne penzijske fondove i uplata za životno osiguranje kada ih vrši poslodavac. Neophodna je bolja definicija poreskog tretmana kod isplate naknade iz ugovora o osiguranju života i da kod isplate naknade za doživljenje pripisana dobit tokom trajanja ugovora o osiguranju života bude osnovica za porez na dohodak građana, a ne razlika između uplate i isplate.

Zbog čega država ne posvećuje više pažnje ovom sektoru?

Država, nažalost, posvećuje osiguranju onoliko pažnje koliki je značaj samog sektora u okviru finansijskog sistema u Srbiji. Kako je naš finansijski sektor bankocentričan i banke imaju presudni uticaj na kompletne finansije, sektor osiguranja još uvek nije dostigao očekivani nivo razvoja. Smatram da će nova Vlada, izmenom sistemskih zakona, omogućiti da se veliki potencijal osiguranja i realizuje kroz značajnije učešće te delatnosti u finansijskom sektoru.

Ima li pomaka u tome koliko su građani informisani o uslugama osiguranja i da li raste zainteresovanost?

Prema istraživanju tržišta osiguranja i osiguravajućih kuća realizovanog u decembru 2013. godine koje smo sproveli sa institutom IPSOS Stratedžik marketing na reprezentativnom uzorku koji se odnosi na populaciju između 30 i 65 godina života, odnosno skoro 3,6 miliona građana Srbije, popularnost osiguranja života je značajno veća u odnosu na 2012. i prethodne godine. Ova vrsta osiguranja beleži rast popularnosti od 38 odsto u 2013. godini, dok je u 2012. taj procenat iznosio 29 odsto i oko 30 procenata u prethodnim godinama. To takođe možemo da vidimo i po našim rezultatima kao društvo koje je u oblasti osiguranja života među liderima na tržištu.

Može li se u situaciji slabog privrednog rasta i visoke nezaposlenosti očekivati veći napredak u životnom osiguranju?

Postoji visok stepen korelacije između nivoa dohotka stanovništva i stepena razvoja osiguranja života, svuda u svetu, pa tako i u Srbiji. Sigurno je da će sa razvojem privrede u našoj zemlji i povećanjem dohotka stanovništva doći do značajnijeg razvoja i u oblasti osiguranja života.

Šta očekujete od nove Vlade?

Da držimo kurs ekspanzije potvrđuju ne samo finansijski rezultati, već i svi ostvareni planovi koji nisu izmenjeni usled političkih i ekonomskih prilika tokom ovih 17 godina, pa tako nameravamo da uspostavljeni trend održimo i u budućnosti, bez obzira na prilike na političkoj sceni. Rezultati poslednjih izbora pokazali su da će Srpska napredna stranka formirati Vladu i da će premijer biti Aleksandar Vučić. Njegove najave u predizbornoj kampanji i ranije bile su da će do polovine 2014. godine usvojiti set reformskih zakona, između ostalog i Zakona o osiguranju. Očekujem da će nacrt zakona biti veći korak ka usklađivanju poslovanja i regulatornog okvira tržišta osiguranja sa zakonima koji važe u Evropskoj uniji i sa te strane društva za osiguranje imaju velika očekivanja.

Ispod proseka, ali nije loše

Sektor osiguranja u Srbiji je i dalje nerazvijen i možemo da kažemo da je rangiran znatno ispod proseka zemalja članica Evropske unije. Učešće premije u BDP-u i dalje je oko dva procenta dok ovaj pokazatelj za zemlje članice Evropske unije iznosi više od osam odsto. Ipak, u poređenju sa zemljama regiona , kao i grupom zemalja u razvoju čiji prosek ne prelazi tri odsto, Srbija je na zadovoljavajućoj poziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari