Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović stopirala je akciju „Očistimo Srbiju“, pokrenutu u martu 2009, za vreme mandata Olivera Dulića, bivšeg ministra životne sredine. Dulić tvrdi da je akcija ukinuta „bez razloga i uz argumentaciju, koja je isključivo u svrhu političkog revanšizma i zle namere“.


Mihajlovićeva je poručila juče da je plan njenog ministarstva da „zaista, u realnosti, čisti Srbiju, a ne marketinški“, jer se ispostavilo da je to „bila kampanja jednog ministra i jedne stranke“.

Dulić navodi da je akcija „Očistimo Srbiju“ bila uspešna i da je za tri godine, koliko je trajala, od 4.318 registrovanih divljih deponija, očišćeno 2.716.

– Iz prirode je za tri godine volonterskim naporima očišćeno više od 380.000 kubika otpada, a da su ga čistila komunalna preduzeća po ceni od 1.200 dinara po kubiku, državu bi to koštalo više od četiri miliona evra. Višestruko su se isplatila i sva ulaganja u medijsku promociju – istakao je Dulić. On je dodao da je akcija pomogla i da započne gradnja 26 gradskih reciklažnih centara, kao i da se uspostavi razdvajanje otpada u više od 100 opština.

– Nijedan dinar, koliko ja znam nije potrošen nenamenski, a ako se utvrdi da je negde prekršen zakon pozivam nadležne da reaguju – rekao je Dulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari