Od 1. aprila u Hrvatskoj gas skuplji prosečno za 16 odsto, struja za 9,6 odsto 1foto Aleksandar Veljković

Od početka aprila u Hrvatskoj će poskupeti i gas i struja, a uz Vladine mere za ublažavanje toga rasta, domaćinstva će prosečnogas u sistemu javne nabavke u proseku plaćati 16 odsto više, dok će električna energija domaćinstvima koja koriste javnu uslugu nabavke poskupeti za 9,6 odsto prosečno.

Vlada Hrvatske je sredinom februara predstavila, a u prvoj polovini marta usvojila paket mera za ublažavanje rasta cena energenata, ukupno vredan 4,8 milijardi kuna, javlja Hrvatska radio-televizija u prilogu od 1 travnja plin skuplji prosjecno 16 posto struja prosjecnih 9,6 posto.

Među tim merama su uz, ostalo i izmene Zakona o PDV-u, odluke o subvencionisanju cena gasa domaćinstvima i malim privrednicima, o jednokratnoj pomoći penzionerima i pomoći socijalno ugroženima.

Predsednik Vlade Andrej Plenković istakao je, najavljujući mere, da bi bez njih cene struje porasle za 23  odsto, a gasa za 79 procenata.

„Kako je i najavljeno u prezentaciji paketa mera za ublažavanje rasta cena energenata Vlade RH, računi za električnu energiju domaćinstava prosečno će od 1. aprila porasti za 9,6 odsto, što mesečno iznosi oko 27 kuna“, naveli su nedavno iz HEP-a na pitanje agencije Hina.

Taj se proračun, kako su objasnili, odnosi na tipičnog kupca koji koristi javnu uslugu nabavke (dobavljač HEP Elektra), u tarifnom modelu ‘beli’, uz razmeru potrošnje od 60 odsto u višoj i 40 odsto u nižoj tarifi, čiji mesečni prosečni račun trenutno iznosi 283 kune.

Većina domaćinstava u Hrvatskoj još je u sistemu javne usluge nabavke.

Vladin paket mera značajno će ublažiti i rast cene gasa, pa će gas za domaćinstva koja koriste javnu uslugu od početka aprila prosečno poskupeti za oko 16 odsto, dok bi bez tih mera poskupljenje bilo oko 77 odsto, objavila je početkom marta Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera).

Vladin je paket mera, koji uz ostalo obuhvata i smanjenje stope PDV-a na plin s 25 na pet odsto, te odluka o subvencionisanju cene gasa s 10 lipa po kilovatsatu, znatno ublažio taj porast cene plina, s PDV-om na prosječnih oko 16 odsto.

Izmenama Zakona o PDV-u je s 25 odsto na 13 odsto snižena i stopa za grieanja iz toplana, na ogrevno drvo, pelet, briket i sečku, čime je stopa PDV-a i na te energente izjednačena sa stopom na električnu energiju, koja već od ranije iznosi 13 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari