Od bezglutenskih proizvoda do održavanja motornih vozila: Novih 10 preduzetnika iz programa reintegracije u Novom Pazaru 1Foto: Gradska uprava Novi Pazar

Novi Pazar je dobio 10 novih preduzetnika u okviru projekta „Reintegracija II“, kojim se daje podrška povratnicima u Srbiju.

Sa njima su potpisani ugovori o dobijanju sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa. Vrednost ovog dela projekat je 3,5 miliona dinara.

Svaki korisnik dobiće opremu, mašine i materijale vredne 350.000 dinara, a obezbeđena im je i mentorska podrška i savetovanje za uspešno vođenje posla.

Na spisku su se našli proizvođači bezglutenskih pekarskih proizvoda i ženskih odevnih predmeta. Oprema je dodeljena za optičarsku i fotografsku delatnost, za stomatološku ordinaciju, za održavanje motornih vozila, za ugostiteljsku delatnost, za igraonicu za decu, štampariju i za automehaničarsku i autolimarsku delatnost.

Program ekonomske, psiho-socijalne i podrške jačanju kapaciteta povratnicima, realizuje se četiri godine.

-Za implementaciju ovog projekta veoma je važno što je istinski sproveden u saradnji sa lokalnim organizacijama koje su bile zainteresovane, kao što su Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA) i humanitarna organizacija „Merhamet Sandžaka“ – rekao je koordinator projekta Igor Kojičić.

U Novom Pazaru je za realizaciju projekata „Reintegracija I i II“ izdvojeno više od 600 hiljada evra.

Bilans je da su za otpočinjanje sopstvenog posla podržana 33 povratnika, 22 su prošla obuke za prekvalifikacije i dokvalifikacije i zaposlene su 42 osobe kod 21 poslodavca, koji su dobili finansijsku podršku za otvaranje novih radnih mesta kroz razvoj svoje delatnosti.

Nosilac projekta je nemačka organizacija ASB , implementacioni partner je Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) iz Beograda, a finansijska sredstva obezbedilo je nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i grad Novi Pazar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari