Od Crne Gore do Turske: Koje su najčešće destinacije za letovanje ove godine? 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Građani zemalja iz regiona ove godine najčešće za letovanje biraju destinacije u Grčkoj i Turskoj, a ima i onih koji će izdvojiti nešto više novca i uložiti u krstarenje Mediteranom.

Srbija: Grčka, Crna Gora i Hrvatska glavne destinacije za letovanje

Od Crne Gore do Turske: Koje su najčešće destinacije za letovanje ove godine? 2

Građani Srbije već tradicionalno najviše letuju na različitim destinacijama u Grčkoj. Već godinama je u ovoj zemlji za putnike iz Srbije najbolji odnos cene i kvaliteta, iako cena iz godine u godinu raste.

Kako je Danas već ranije pisao, letovanje u Grčkoj ove godine biće osetno skuplje u odnosu na prošlu godinu. Ove godine skuplje je skoro sve, pa su tako skočile cene i smeštaja, puta, hrane… a najveća poskupljenja su na ostrvima.

To se posebno odnosi na malo luksuznija ostrva kao što su Rodos, Skijatos, Mikonos i Santorini. S druge strane, najmanja poskupljenja su zabeležena na severu Grčke, gde po pravilu letuje najveći broj turista iz Srbije.

Međutim, veliki deo domaćih turista letuje i u regionu, pre svega u Crnoj Gori i u Hrvatskoj, gde su cene ove godine, takođe, porasle.
Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić za Danas objašnjava da su u proseku poskupljenja u privatnom smeštaju od 10 do 15 odsto u Grčkoj i Crnoj Gori.

U Hrvatskoj je to poskupljenje više i ide od oko 20 do 25 odsto, navodi on. Seničić napominje da su poskupeli i hoteli i da su oni u Grčkoj i Crnoj Gori od 20 do 25 odsto skuplji ove godine u odnosu na prošlu.

Dakle, sami troškovi smeštaja već su značajno viši ove godine u odnosu na leto 2023. Zbog toga su i turističke agencije za ovu sezonu podigle cene svojih ponuda.

Zbog toga je, prema Seničićevim rečima, prosečnoj porodici za letovanje ove godine potrebno oko 20 odsto više novca nego prošle.
Kako smo pisali i ranije, u proseku za, recimo, tri člana porodice koji putuju autobusom letovanje je skuplje za oko 200 evra. Tačnije toliko moraju da dodaju na prošlogodišnji budžet da bi ove sezone pokrili troškove prevoza i smeštaja.

Putovanje je svakako skuplje i za one građane koji na letovanje idu u sopstvenoj režiji. Kada se uzmu u obzir trenutne cene goriva kod nas i u Grčkoj, a i činjenica da su poskupele putarine, putovanje kolima je nesumnjivo skuplje nego prošlog leta.

Ono što je još jedan dodatni trošak jesu i boravišne takse, koje su isto poskupele u odnosu na prošlu godinu u smeštajima u Grčkoj. U apartmanima taksa sada iznosi 1,5 evra dnevno po sobi, a u hotelima cena takse zavisi od kategorije. Pa tako taksa u hotelima sa dve zvezdice košta dva evra, sa tri zvezdice tri evra, sa četiri zvezdice pet evra i sa pet zvezdica sedam evra.

Što se tiče ostalih troškova na samom letovanju, njih je teško izračunati okvirno jer zavise od lične potrošnje svakog pojedinca. Pretpostavka je svakako da domaćim turistima treba i više novca za hranu i piće, kao i za dodatne troškove i aktivnosti s obzirom da su i te cene porasle.

Cene osnovnih životnih namirnica u različitim delovima Grčke znatno variraju, pa u zavisnosti od toga gde letujete, potrošnja može biti različita.

Od Crne Gore do Turske: Koje su najčešće destinacije za letovanje ove godine? 3
Foto: Vladimir Živanović

Luksuznije destinacije za letovanja nose i više cene namirnica u marketima, pa ukoliko idete na takva mesta, treba očekivati više cene od onih na koje smo navikli. S druge strane, u Grčkoj ima dosta mesta za letovanje gde su cene namirnica pristupačne za građane Srbije. Na pojedinim mestima su te cene čak i niže nego u Srbiji, posebno za one turiste koji na letovanje putuju iz Beograda.

Ono što još može da napravi značajnu razliku u tome koliko ćete novca potrošiti na namirnice, jeste to gde se one kupuju. Često je velika razlika u tome da li kupujete u malim radnjama ili u većim marketima i da li je market u centru ili je malo dalje. Mali marketi i oni u centru gotovo po pravilu su upadljivo skuplji i ukoliko se tu snabdevate, budite spremni da izdvojite više novca.

U svakom mestu je, pre svega, poželjno raspitati se gde lokalno stanovništvo kupuje, jer su tu cene uglavnom najpovoljnije.

Pored namirnica, ležaljke i servis na plažama poskupeli su između 10 i 15 odsto.

Cena letovanja zavisi i od toga da li idete u sezoni ili van sezone. Ukoliko se putuje u maju ili junu ili septembru, kada nije sezona na većini letovališta, može da se prođe znatno povoljnije.

Prema Seničićevim rečima, ako se ide van sezone na letovanje u gore pomenutim mesecima, može se proći čak i do 50 odsto jeftinije.

BiH: Od Neuma do Zanzibara

oslobodjenje logo

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela, a iako su aranžmani ove godine skuplji u odnosu na prošlu, sudeći prema podacima turističkih zajednica to nije problem za dobar dio bosanskohercegovačkih građana koji su spremni iskeširati nekoliko hiljada KM za odmor na dalekim destinacijama.

Oni koji pak to ne mogu sebi priuštiti odlučuju se za povoljnije aranžmane u Crnoj Gori i Neumu, koji ove godine ruši rekorde posjećenosti. U hotelima sa četiri zvjezdice polupansion u julu i augustu košta od 100 do 160 KM po osobi. Privatni smještaj je jeftiniji i kreće se od 40 do 80 KM.

Osim Neuma, idealne uslove za rashladiti se i uživati u ljepotama prirode nude i bh. ljepotice Neretva, Una, Vrbas, Drina… ali i slana jezera u Tuzli koja su ove godine adekvatna zamjena za more za desetine hiljada građana.

Kada je u pitanju Crna Gora, za apartmanski smještaj i hranu četveročlana porodica treba izdvojiti najmanje 1.000 eura, dok će za hotelski smještaj s uključenim doručkom i ručkom u restoranu izdvojiti najmanje 1.730 eura. Bosancima je zato prvi izbor na Jadranu, jer je hrvatska obala skuplja, pa se odlučuju – ako već idu – za povoljniju Makarsku rivijeru gdje se smještaj može naći za 100, odnosno 150 KM u privatnim smještajima.

Za one sa dubljim džepom najprivlačnije destinacije su Egipat, Turska, Tunis, Grčka, Španija, krstarenje Mediteranom…

Imelda Čengić iz turističke agencije Sol Azur ističe da su u BiH najtraženije regije u Turskoj Antalija i Egejska regija, dok su Hurgada u Egiptu i ljetovališta u Tunisu također vrlo popularna. Agencija je ove godine uvela i novitete poput ljetovanja u Grčkoj, te MSC krstarenja s polascima iz Genove u Italiji.

– Za porodična ljetovanja i pored poskupljenja aranžmana najtraženija je Turska zbog visokog nivoa usluge i prilagođenosti odmoru s djecom. U vrhuncu sezone cijena aranžmana za odraslu osobu kreće se od 1.800 do 2.000 KM, dok četveročlanoj obitelji za sedam dana treba oko 6.000 KM za all-inclusive aranžman, kaže Čengić.

I ne žali se na prodaju, čak objašnjava kako su visoke cijene nadoknađene novim ponudama, koje su očito primamljive jer su rasprodani.
Cijene sedmodnevnog boravka u Egiptu i Tunisu su slične, s tim da je Tunis nešto povoljniji. Aranžmani u Tunisu koštaju oko 1.300 KM po osobi, dok je za Egipat potrebno izdvojiti oko 1.600 KM.

Grčka nudi raznolike usluge, od noćenja s doručkom do all-inclusive, s cijenama koje variraju od 1.000 do 2.300 KM po osobi. Krstarenja su skuplja, s cijenama unutarnjih kabina od 1.500 KM po osobi, dok kabine s balkonom koštaju od 2.500 do 2.600 KM.

Od Crne Gore do Turske: Koje su najčešće destinacije za letovanje ove godine? 4
foto Zoran Mišić Danas

Kako je kazala Aida Terzić, direktorica turističke agencije Relax Tours, oni koji žele posjetiti dalje destinacije, najčešće se odlučuju za Egipat iz više razloga.

– Kada ljudi provedu tri četiri dana listajući naše kataloge, na kraju se vrate i odaberu Egipat, zbog odličnog odnosa cijene i kvaliteta. Zbog odlične klime, koja je tamo. Suha klima, vaš odmor ne može pokvariti kišno vrijeme, naoblaka itd. Gostoljubivi domaćini, izvrsna kuhinja i odlične atrakcije, koje možete kao fakultativne izlete da obiđete, poput piramida i safarija, samo su neki od razloga što je bh. građanima Egipat na prvom mjestu, navela je Terzić.

I u banjalučkim agencijama tvrde isto. Veliki broj građana ljetovaće u Grčkoj, a ove godine je prilična pomama za Tunisom.

– Tunis predstavlja najpovoljniju opciju, kao i prošle godine, a letovi koji idu direktno iz Banjaluke traju otprilike oko dva sata. Aranžmani su od 1.200 do 1.500 KM po osobi. Turska je ipak ove godine najskuplja, ali i najtraženija destinacija. Odlazak u Tursku košta do nekih 3.000 KM za dvije osobe, avionom iz Banjaluke, tvrde oni.

Ipak, ima i onih koji će ljeto, odnosno kraj ljeta provesti na čarobnim plažama Zanzibara i Maldiva, jer su to destinacije koje su najviše tražene od septembra. To zadovoljstvo će ih koštati od 2.699 KM i više, ali je kako kažu turistički radnici to iskustvo i doživljaj neponovljiv.

Crna Gora: Cena, blizina i „all inclusive“ usluga presudni

Od Crne Gore do Turske: Koje su najčešće destinacije za letovanje ove godine? 5
Foto: Logo

Grčka i Turska su među najpopularnijim destinacijama za koje se opredjeljuju građani Crne Gore koji žele da ljetu van granica, a razlozi za to su, između ostalog, cjenovna pristupačnost, blizina destinacije i „all inclusive“ usluga.

Za „Vijesti“ su ovo kazali rijetki predstavnici turističkih agencije koji su željeli da govore na ovu temu. Kako ističu, našim građanima je Grčka atraktivna zbog cijene gdje se aranžman od devet dana može naći po cijeni od 450 eura, dok su prednosti Tuske što dvije osobe „all inclusive“ uslugu mogu dobiti za 1.000 eura za sedam noćenja.

Podaci, kako ističu, pokazuju, da se iz godine u godinu bilježi pozitivan trend ljetovanja naših građana van granica Crne Gore, a jedan od razloga zbog kojih se bira druga destinacija je i što se za istu sumu novca ili malo veću koja bi se potrošila za ljetovanje kod nas može može naći aranžman vani.

Iz turističke agencije „Guliver“ „Vijestima“ su kazali da Crnogorci koji ne ljetuju u Crnoj Gori odlaze uglavnom na destinacije poput Grčke, Turske i Egipta.

„Za te destinacije se opredjeljuju zbog cijene koja je srazmjerna pruženoj usluzi i kvalitetu. To su uglavnom putovanja koja nude „all inclusive“ uslugu. Među popularnijim destinacijama je uopšteno Turska i gradovi poput: Antalije, Beleka, Bodruma. Cijene za te aranžmane zavise svakako od ukupnog broja putnika koji putuju, kao i broja noćenja. Uglavnom putuju četvoročlane porodice, ali i parovi u periodu od sedam noćenja“, kazali su iz ove agencije.

Kada je u pitanju cjenovna politika za primjer su naveli putovanje u Antaliju gdje je prosječna cijena za putovanje za dvije osobe, sa uključenom „all inclusivom“ uslugom i na bazi usluge od sedam noćenja je ukupno 2.000 eura dok je ukupna cijena za četvoročlanu porodicu oko 3.500 eura.

Predstavnik ovog sektora turističke privrede Srđan Kovačević kaže da Crnogorci najviše ljetuju u Grčkoj, da je vrlo popularna destinacija i Egipt, kao i Turska.

„Ali, nisu strane našim građanima ni albanska, ni hrvatska obala. Tako da su to najizraženije destinacije. Naravno, da nešto putnika ide da ljetuje i po Španiji, i po nekim egzotičnim destinacijama, ali su ove prethodne najčešće destinacije“, kazao je Kovačević.

On je naglasio i da „dubina džepa“ je jedan od elemenata koji određuje izbor destinacije. Kovačević ocjenjuje da je Grčka najbolji izbor za putovanja i da su cijene vrlo pristupačne tako da se pojedini aranžmani kreću u rasponu od 350 do 450 eura.

Od Crne Gore do Turske: Koje su najčešće destinacije za letovanje ove godine? 6
Foto: EPA-EFE DIMITRIS TOSIDIS

„To su paket aranžmani od nekih devet dana ljetovanja. Grčka je, možda i najbolji izbor uopšte za ljetovanje jer je blizu Do Krfa se vozimo nekih 10 do 11 sati sa svim pauzama i granicama. Do Lutrake stižemo za nekih 13-14 sati. To nije neki pretjerano naporan put.Uz to, nesporno je da je kvalitet vode na grčkim ostrvima i plažama jedan od najboljih na Mediteranznu. I ono što je opet vrlo značajno, je da je Grčka i dalje cjenovno prihvatljiva za naš džep. Znači, mnogo je jeftinija od, recimo, neke francuske obale ili španske ili italijanske.Zbog svega ovoga je grčka načešći izbor naših građana“, rekao je Kovačević.

On je kazao da građani koji žele egzotiku idu u Egipat, a i da im je Turska privlačna zbog „all inclusive“ usluge.

„Crnogorci vole i hrvatsku obalu i krstarenje brodovima po hrvatskoj obali, tako da i to vrlo popularna destinacija“, istakao je Kovačević.
Prema njegovim riječima, iz u poslednjih nekoliko godina bilježi se pozitivan tren crnogorskih građana koji se za ljetovanje odlučuju van granica Crne Gore.

„Razlog za to je i činjenica da nije ljetovanje u Crnoj Gori jeftino. Za taj neki sličan ili nešto malo veći novac ljudi mogu da promijene malo destinaciju“, naveo je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari