Zastava oružje ostvarila je i ove godine zapažen nastup na nedavno završenom Sajmu naoružanja „Šot šou“ u Las Vegasu, a sudeći prema izjavi direktora te fabrike, Radeta Gromovića, već tradicionalno učešće kragujevačkih oružara na toj sajamskoj manifestaciji veoma je značajno, s obzirom na to da američko tržište predstavlja čak 75 odsto ukupnog svetskog tržišta lovačkog i sportskog naoružanja. „Ako niste prisutni na tržištu SAD kao i da ne postojite.

 Zato je za kapacitete naše fabrike bitno da budemo tamo prisutni, kako zbog renomea, tako i iz komercijalnih razloga, jer veće količine lovačkog, sportskog i oružja za ličnu odbranu možemo prodati jedino u SAD“, ističe Gromović.

Kragujevački proizvođači oružja imaju razloga za zadovoljstvo, pošto će ove godine njihovi proizvodi na američkom tržištu biti prisutniji nego ikada u 160 godina dugoj istoriji Zastave oružja, inače jedne od najvećih fabrika u Evropi. Na Sajmu oružja u Las Vegasu, sa kompanijom Sentri arms ugovoreno je proširenje asortimana poluatomatskih kalibara koji će se 2013. prodavati na američkom tržištu. Tako će, pored standardne verzije poluatomatskog karabina N pap M 70, Amerikancima prvi put biti ponuđene i verzije tog karabina M 90PS i M 85NP, koji je dograđen i sada može da primi okvir za municiju od američke automatske puške M 16. Sva tri karabina napravljena su po sistemu „kalašnjikov“, što znači da su pouzdani i precizni. To je kupcima u Americi veoma važno, jer ih, pored lova, koriste i za streljačka takmičenja. Pored 100.000 poluatomatskih lovačkih karabina, Zastava oružje će u 2013. američkom partneru, kompaniji Sentri arms, isporučiti i oko 24.000 pištolja CZ škorpion, M 57, M 70 i drugih, kao i 10.000 malokalibarskih pušaka. Sredinom godine, saznaje Danas, kreće i izvoz nove malokalibarske puške, čija je proizvodnja razvijana upravo prema zahtevima tamošnjeg partnera. Ukupna vrednost do sada ugovorenog izvoza Zastavinog lovačkog, sportskog i oružja za ličnu odbranu (pištolji) u SAD iznosi oko 33 miliona dolara. Taj iznos će, međutim, s obzirom na najavljenu isporuku nove malokalibarke, sigurno biti uvećan, baš kao što je izvesno da će biti ostvarena najveća vrednost otkad kragujevačka fabrika sarađuje sa američkim oružarskim kompanijama, ili distributerima oružja.

U Zastavi oružju su uvereni da eventualno usvajanje zakona o ograničavanju plasmana poluatomatskog oružja na tržište SAD, neće ugroziti ugovoreni izvoz poluatomatskih karabina. „Prema informacijama koje smo dobili na sajmu u Las Vegasu, taj zakon će, ukoliko bude usvojen, najverovatnije ograničiti broj metaka koji se stavlja u okvir poluatomatskih pušaka. To za našu fabriku neće predstavljati problem, jer možemo blagovremeno da reagujemo, odnosno da proizvodnju prilagodimo zahtevima tržišta“, ističu kragujevački oružari koja, od početka godine, kupcima u Americi svake sedmice isporučuje kontingente od po 2.000 poluatomatskih karabina.

Zastavino lovačko, sportsko i oružje za ličnu odbranu naći će se i na drugim tržištima širom sveta, počev od Severne i Južne Amerike, preko Evrope, do Novog Zelanda i Australije. S druge strane, Zastavino vojno oružje (puške, automati, mitraljezi, potcevni bacači granata…), koje slovi za jedno od najboljih pešadijskih naoružanja, najviše će se izvoziti u bliskoistočne i afričke zemlje. U Zastava oružju je, prošle jeseni, boravila delegacija jedne severnoafričke države kojoj će, prema već parafiranom ugovoru, tokom ove godine biti isporučen veliki kontingent najnovije Zastavine vojne puške M 21, rađene po sistemu „kalašnjikov“ i sa NATO kalibrom od 5,56 milimetara. Direktor Gromović kaže da je ta severnoafrička zemlja zainteresovana za kupovinu 17.000 pušaka M 21. „To je dobra prilika da pušku M 21, koja je uvrštena u sistem naoružanja Vojske Srbije, komercijalizujemo i na inostranim tržištima“, ističe on. Zastava će pešadijsko naoružanje i dalje prodavati i zemljama Bliskog Istoka, Iraku i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pre svih, ali i drugim državama.

Simboličan izvoz u Južnu Ameriku

Već godinama unazad, gotovo kompletna proizvodnja Zastavinog lovačkog, sportskog i oružja za ličnu odbranu, kao i pešadijskog naoružanja, izvozi se u više od 40 zemalja širom sveta. Na listi država koje uvoze Zastavino lovačko i sportsko oružje našle su se i južnoameričke država Argentina i Gvatemala. Direktor marketinga u Zastavi oružju Saša Milošević, potvrdio je za Danas da je reč o manjim kontingentima oružja, vrednim po nekoliko desetina hiljada evra, tako da se južnoameričke zemlje, bar za sada, ne ubrajaju u, za Zastavu, respektabilna tržišta. Državna firma SDPR pregovora o početku izvoza i Zastavinog pešadijskog naoružanja u Južnu Ameriku. I mada ti pregovori traju već mesecima, njihov ishod još nije na vidiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari