Poznata francuska kompanija Sen Goben, koja se više od tri veka bavi proizvodnjom građevinskih materijala kupila je fabriku Karbon iz Topole. Ova kompanija u Srbiji već ima firme Isover i Rigips, kao i Sen Goben Veber, koji je od juče i zvanično vlasnik fabrike koja je donedavno pripadala porodici Jokić.

Sen Goben Veber osim Karbona u svom sastavu ima i fabrike u Novom Sadu i Apatinu, i zapošljava ukupno 160 radnika. Pokojoj ceni je francuska kompanija kupila Karbon nije saopšteno jer je to bio jedan od uslova u ugovoru.

– Sen Goben Veber je u Srbiji od 2007. a naša kompanija se bavi proizvodnjom građevinskih materijala, od pločica, lepka za keramiku, fug mase i drugih materijala za unutrašnje radove – rekao je direktor Sen Goben Veber za Srbiju Milan Lukić. On je na prijemu u salonu u art deko stilu tridesetih godina prošlog veka u Ambasadi Francuske istakao da je Karbon po preuzimanju imao 72 radnika i da otpuštanja neće biti. Regionalni menadžer Sen Gobena Tomas Rosak upoznao je goste sa podatkom da ova kompanija koja posluje u više od 60 zemalja i zapošljava 195.000 radnika ima godišnji obrt od 40 milijardi evra. U Srbiji godišnji promet Sen Goben Vebera je 17 miliona evra. Rosak je podsetio da jedan od svetskih lidera u ovoj oblasti ima tradiciju koja seže do 1665. i Luja 14, a u Srbiji materijali ove kompanije već krase zgrade Skupštine Srbije, Narodnog pozorišta, Narodne biblioteke, Predsedništva, ali i tržnih centara Ušće i Delta siti. Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović rekla je da će Vlada podržati svaku kompaniju koja u vreme krize odluči da ulaže u Srbiji. „Dolaskom renomiranog imena u proizvodnji građevinskog materijala dobijamo jedan novi kvalitet“, istakla je Kalanović i napomenula da će olakšicama i reformama Vlada učiniti sve kako bi popravila poslovni ambijent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari