Povodom četiri i po decenije rada novopazarskog Preduzeća za puteve, na konferenciji za novinare održanoj u Novom Pazaru juče je promovisana monografija. Osvrnuvši se na početak rada novopzarskih putara, koji brinu o izgradnji i održavanju puteva na području opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica i Tutin, Izet Ljajić, direktor Preduzeća za puteve Novi Pazar put rekao je da je u trenutku kada je preduzeće formirano od 445 kilometara puteva prvog i drugog reda, samo sedam kilometara bilo asfaltirano.

Povodom četiri i po decenije rada novopazarskog Preduzeća za puteve, na konferenciji za novinare održanoj u Novom Pazaru juče je promovisana monografija. Osvrnuvši se na početak rada novopzarskih putara, koji brinu o izgradnji i održavanju puteva na području opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica i Tutin, Izet Ljajić, direktor Preduzeća za puteve Novi Pazar put rekao je da je u trenutku kada je preduzeće formirano od 445 kilometara puteva prvog i drugog reda, samo sedam kilometara bilo asfaltirano. „Sada na području ovih pet opština ima 924 kilometra magistralnih i regionalnih puteva, odnosno 25 putnih pravaca, od kojih je 528 km ili 57 odsto na brdovitim i planinskim terenima na nadmorskoj visini od 200 do 1.800 metara. Na početku je ovo preduzeće zapošljavalo 172 radnika, a danas ima 550 stalno zaposlenih i radnika na određeno vreme. Imamo savremenu mehanizaciju, tri asfaltne baze kapaciteta 250 tona po satu i betonsku bazu gde se proizvodi 15 kubika na sat“, naglasio je Ljajić.
Za novopazarske putare se čuje, posebno u zimskom periodu, kada uspešno dobijaju bitke sa snežnim smetovima na Kopaoniku i Pešterskoj visoravni, ali i van toga, da su među najboljima po kvalitetu radova. Sve češće su angažovani na izgradnji saobraćajnica van teritorije opština koje pokrivaju. U prilog tome idu i finansijski izveštaji. Primera radi, prošle godine su ostvarili prihod od 1,6 milijardi dinara.
– U osnovna sredstva smo uložili 100 miliona dinara a prosek zarada je 22 hiljade dinara. Očekujemo da ćemo i ove godine imati poslova kao i prošle. Pored redovnog održavanja, nastavićemo radove na izgradnji obilaznice oko Kraljeva, a ukoliko se reše imovinsko-pravni odnosi nastavićemo radove na obilaznici oko Novog Pazara. To je za nas značajna saobraćajnica koja bi rasteretila uska grla u gradu. Nastavićemo i radove na regionalnom putu Studenica – Mlanča i počećemo radove na magistralnom putu Novi Pazar – Sjenica i regionalnom Novi Pazar – Tutin. Očekujem da ćemo nastaviti i radove na svim započetim regionalnim pravcima – naglasio je Ljajić.
Preduzeće za puteve Novi Pazar put je najuspešnije privatizovano preduzeće u Novom Pazaru. Većinski vlasnik je preduzeće Putevi iz Užica, vlasnika Vasilija Mićića. Od kako je preduzeće privatizovano, većinski vlasnik izmiruje sve preuzete obaveze i što je posebno značajno svake godine zapošljava se 30 novih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari