Nezadovoljni radnici građevinske industrije koju je kriza u Srbiji gotovo potpuno slomila okupiće se danas, najpre u 12 časova na Trgu Nikole Pašića, a potom i ispred zgrade Vlade Srbije, ne bi li od vlasti zatražili hitnu sednicu na kojoj će se raspravljati o tome na koji način i koliko država može da pomogne građevinarstvo.


– Insistiraćemo na tome da domaće građevinske firme u Srbiji imaju prednost nad drugim, da im se omogući da rade, kako bi se zaposlenima obezbedile dostojanstvene zarade i sprečio rad na crno – kaže za Danas predsednik Samostalnog sindikata građevinara Duško Vuković. Ovaj sindikat je i organizator današnjeg protesta koji je neka vrsta štrajka upozorenja, kome je cilj da skrene pažnju vlasti na veliki problem koji ovaj sektor ima poslednjih godina.

Vuković je juče popodne bio na sastanku sa ministrom građevinarstva Velimirom Ilićem, koju mu je, kako kaže, rekao da podržava zahteve sindikata, kao i da je „na njihovoj strani“. „Nećemo sutra tražiti da nas prime, već ćemo insistirati na tome da održe hitnu sednicu Vlade na kojoj će raspravljati o građevinarstvu. Želimo da svet politike promeni sliku o nama, da počne da razmišlja kako da pomogne“, napominje Vuković.

Situacija u građevinskoj industriji nikada nije bila gora. Vuković je opisuje kao strašnu, a to potkrepljuje i podatkom da je prošle godine u odnosu na 2011. pad građevinskih radova bio čak 25 odsto. „Od onih građevinskih firmi koje rade legalno gotovo 50 odsto je ostalo bez posla“, ističe Vuković.

Trenutno, broj radnika zaposlenih u građevinarstvu u Srbiji je nešto veći od 70.000, od čega gotovo 30.000 radi „na crno“. Do pre šest godina građevinski sektor je imao 120.000 zaposlenih, a do pre 10 ili 12 godina čak 150.000 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari