– Radnici koji su od 2010. do 2014. napuštali radna mesta uz opciju iz socijalnog programa „pet godina do penzije“, i koji su u međuvremenu to pravo ostvarili, ali zbog promene zakona sa umanjenjem, napokon su, kao što je naš list već i pisao, 10. maja prilikom isplate prvog dela aprilske penzije, dobili i ukupnu razliku do punog iznosa.

                       

Time je stavljena tačka na višemesečne proteste zbog retroaktivne primene Zakona o PIO, koji u novoj verziji nije uvažavao jedan od dva, do tada ravnopravna uslova za punu penziju – godine radnog staža, već je to moglo da se ostvari jedino uz navršenih 65 godina života. Zaključkom Vlade od 25. marta, ta grupa je izuzeta iz primene novog Zakona, a reč je više od 6.000 radnika kragujevačke Zastave, Goše iz Smederevske Palanke, Prve petoletke iz Trstenika, „14. oktobra“ iz Kruševca, čačanske Slobode i drugih srpskih fabrika, koji bi da nije bilo intervencije, do kraja života primali umanjenu penziju.

Konkretno, radnici koji su lane otišli u penziju, 10. maja su, uz penzioni ček na kojem je uz umanjenu (prevremenu) penziju bio naveden i iznos dodatka (razlike) za april, dobili i ukupnu razliku za sve prethodne mesece, od momenta kad su u 2015. stekli to pravo do aprila. Od 25. maja oni dobijaju punu penziju, s tim što im na čeku stoje dve šifre: jedna na osnovu koje dobijaju umanjene penzije i druge koja im obezbeđuje automatsku isplatu dodatka do pune penzije.

Prema zaključku Vlade, razliku do pune penzije primaće samo prekobrojni radnici koji su od 2010. do 2014. dobrovoljno napuštali svoje fabrike po socijalnom programu, dok će se svima ostalim, koji odlaze u mirovinu a da pre toga nisu navršili 65 godina, penzije isplaćivati uz primenu kaznenih poena, čime će im mesečni prihodi trajno biti umanjeni i do 20 odsto.

– Kazneni poeni se zapravo ne ukidaju, jer bi to značilo izmenu člana 70-a novog zakona o PIO. Naprotiv, oni ostaju na na snazi za sve koji odlaze u prevremenu penziju, pa i za grupu radnika iz „Opcije pet“. Međutim, kako se u našem slučaju radi o retroaktivnoj primeni aktuelnog zakona o PIO, to je Vlada konačno, nakon naših brojnih protesta, pristala, našla rešenje da se nama isplaćuju razlike između umanjene penzije, sa kaznenim poenima, i one koju treba da primamo prema zakonu o PIO koji je bio na snazi kad smo, uz socijalni program, odlazili iz fabrika. Podsećam da nam je tadašnja Vlada garantovala da se eventualne izmene zakonodavstva u oblasti penzijsko – invalidskog osiguranja neće odnositi na nas – pojašnjava Aleksandar Petrović, predsednik Udruženja „Opcija pet“.

Zahvalnost za podršku

Rukovodstvo Udruženja „Opcija pet“, koje okuplja oko 6.300 bivših srpskih radnika koji su bili oštećeni retroaktivnom primenom novog zakona o PIO, priredilo je ovih dana u Kragujevcu prigodnu svečanost, na kojoj su dodelili zahvalnice svima onima koji su ih u minulim mesecima podržali u borbi za ostvarenje prava. Među dobitnicima zahvalnice je i dopisnik Danasa iz Kragujevca, Zoran Radovanović. R.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari