Cena benzina na pumpama u Srbiji od sutra će biti viša u poroseku za 2,5 dinara. Prema rečima Dejana Stojadinovića, portparola Ministarstva rudarstva i energetike cena sirove nafte na svetskom tržištu skočila je u proteklih petnaest dana u proseku za 4,5 odsto što znači da su se stekli uslovi za korekciju proizvođačkih cena derivata nafte.

Cena benzina na pumpama u Srbiji od sutra će biti viša u poroseku za 2,5 dinara. Prema rečima Dejana Stojadinovića, portparola Ministarstva rudarstva i energetike cena sirove nafte na svetskom tržištu skočila je u proteklih petnaest dana u proseku za 4,5 odsto što znači da su se stekli uslovi za korekciju proizvođačkih cena derivata nafte. Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo je novi Pravilnik o cenama na saglasnost Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, a nove cene stupiće na snagu dan posle objavljivanja u Službenom glasniku. Prema novom cenovniku litar motornog benzina BMB 92 koštaće 98 dinara po litru , MB 95 99,8 dinara a BMB 95 99,8 dinara. Nova cena dizel goriva D-1 iznosi 86,9 dinara po litri a D2 će od sutra koštati 85 dinara. Inače, prema pisanju nekih beogradskih listova, gorivo u Srbiji je skuplje nego u regionu i pojedinim zemljama Evropske unije, a sadrži više olova, sumpora i kancerogenih aromata. U dizelu D-2 koji se prodaje u Srbiji ima više sumpora nego u dizelu koji se može kupiti u zemljama Evropske unije. Kada je reč o benzinima, situacija je nešto bolja jer se domaći benzin od evropskog razlikuje po prisustvu aromata, kojih u Srbiji ima oko pet odsto po litru a u Evropi oko jedan odsto.

Cena barela nafte preskočila granicu od 105 dolara

London – Nafta je juče postigla novi rekord. Cena barela premašila je 105 dolara zahvaljući slabom dolaru, padu zaliha u američkim rafinerijama i odluci OPEK da ne povećava proizvodnju petroleja. Laka američka nafta za aprilske isporuke juče je koštala 105,4 dolara za barel, dok se u Londonu severnomorski brent prodaje za 102,2 dolara. Beta – Rojters

Korekcija maloprodajnih cena derivata nastupila je posle novog rekordnog skoka cena sirove nafte na svetskom tržištu (barel je juče premašio 105 dolara). Kako stvari sada stoje, država nije spremna da smanji akcize za prodato gorivo što bi eventualno moglo da ublaži trend rasta cene goriva. Zorana Mihajlović-Milanović, ekspert za energrtiku ističe da je pitanje energetske bezbednosti u ovom trenutku jedno od najznačajnijih pitanja koje zaokuplja svetsku javnost. Naša sagovornica objašnjava da je na najnoviji enormni skok cene nafte uticalo nekoliko faktora.
– Jedan od najvažnijih faktora je geopolitička nestabilnost, pre svega aktuelni sukob između Kolumbije i Venecuele koja je veliki proizvođač i izvoznik nafte. To je umnogome doprinelo drastičnom poskupljenju. Drugi razlog leži u strmoglavom padu dolara zbog čega cena nafte skače Investicioni fondovi koji su u iščekivanju veće zarade svoja ulaganja počeli da izmeštaju u sektor sirovina umesto da ostanu na tržištu hartija od vrednosti. I najzad, do nove krize je došlo i zbog odluke članica OPEK da proizvodnju, koja čini više od 40 odsto ukupne svetske produkcije, zadrži na sadašnjem nivou, uz obrazloženje da su za rekordne cene sirove nafte odgovorni faktori izvan njihove kontrole – zaključuje Zorana Mihajlović-Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari