Odaberi podnu lampu koja će udahnuti osvežavajući šarm enterijeru 1Foto: pixabay/ karishea

Ponekad je nužno napraviti neku promenu u prostoru u kojem obitavamo kako bi bio udobniji – okrečiti, zameniti nameštaj ili mu promeniti raspored, ubaciti ili izbaciti elemente, zameniti podne obloge, stolariju.

Katkad je renoviranje neophodno, ali je često posredi i prirodna potreba za novim i drugačijim. Međutim, to ne mora biti veliko ulaganje i dugotrajan proces jer se nekad i sitnim i brzim adaptacijama ili dodavanjem detalja enterijer može umnogome oplemeniti.

IGRA SVETLA

Enterijer se uvek može osvežiti menjanjem načina osvetljenja, a jedna od pogodnih opcija jesu lampe, bilo da su stone, zidne, podne ili njihova kombinacija. Podne lampe su praktičnije jer ne iziskuju bušenje zida niti prostor na nameštaju na kojem bi stajale. Različite veličine ovih lampi, modeli, načini osvetljavanja, mobilnost, kao i mogućnost podešavanja visine stalka, stilovi abažura, a nekad i vrlo pristupačne cene čine ih veoma popularnim pri uređenju gotovo svakog doma.

Podne lampe pružaju svetlo koje može biti u više nijansi i različitog intenziteta, a koje prostoru udahnjuje izuzetnu notu elegancije. One su i estetski detalj, vrlo uklopiv sa ostatkom nameštaja. Ukoliko su jarkih boja ili neobičnih konstrukcija, mogu poneti akcenat uređenja i predstavljati jedinstveni pečat celog prostora, dok one svedenog dizajna i nežnih boja bivaju neprimetni upotpunjujući element.

Razlikuju se podne lampe drvenog, metalnog ili keramičkog postolja, masivnog ili vrlo tankog, sa mogućnošću podešavanja visine, sa abažurom različitih boja i dezena, oblika (lučni, kvadratni, loptasti…) i materijala (platneni, stakleni, metalni…). One svetlost mogu usmeravati direktno, u željenom pravcu, ili ravnomerno raspršivati.

Osvetljenje pruža neodoljivi šarm svakom prostoru, a njegova posebnost ogleda se i spram boja zidova i podova na koje ono pada.

KOMBINUJ SA AKRILNIM BOJAMA ZA ZIDOVE

Krečenjem prostorije promenićemo celokupnu atmosferu. Odličan izbor predstavljaju upravo akrilne boje za zidove, kojima se mogu dobiti najrazličitije nijanse, čak i vrlo intenzivne. One su na vodenoj bazi, a odlikuje ih prisustvo izuzetno kvalitetnih pigmenata, pa se manjom količinom postiže veća pokrivnost. Odlično prianjaju na podlogu, brzo se suše, a nakon nanošenja bivaju trajne i otporne, a po potrebi se mogu i prati. Akrilne boje za zidove su zahvaljujući povoljnim performansama danas veoma popularne.

I GOTOV PARKET JE EFIKASAN IZBOR

Ukoliko treba srediti pod, dobra opcija jeste gotov parket. Za razliku od klasičnih, gotovi parketi se odlikuju bržom i jednostavnijom ugradnjom, lepljenjem ili T-lok sistemom, gde se nakon postavke preko njih odmah može kretati. Oni su sa već završnom obradom, te ne iziskuju naknadno hoblovanje ili lakiranje. Kako su višeslojni, odišu kvalitetom i trajnošću. Različitih nijansi i tekstura, oblika, mat ili sjajni, pogodni su za svaki enterijer naročito jer domu pružaju toplinu drveta.

BRZA I DELOTVORNA PROMENA

Za svaki prostor može se pronaći lampa odgovarajućeg stila, a izbor modela uslovljen je kako ličnim ukusom, tako i prostornim mogućnostima ili namenom. Kada izaberemo adekvatnu podnu lampu, prostor osvežimo akrilnim bojama za zidove i stari parket zamenimo gotovim parketom u možda malo drugačijoj nijansi, dobićemo vrlo efektnu promenu. Kombinacija osvetljenja sa bojom zidova i novim podovima pružiće enterijeru neodoljivu estetiku: dobiće sasvim novo ruho.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari