Ubrzo nakon što se u medijima pojavila informacija da Elektroprivreda Srbije i republičko Ministarstvo finansija traže da na jesen struja poskupi 30 odsto, Agencija za energetiku Srbije je kategorično demantovala da joj je uopšte dostavljen takav zahtev. Odmah su počele spekulacije da poskupljenje odgovara Ministarstvu finansija i EPS-a, ali da je premijer Srbije Aleksandar Vučić izričito protiv te ideje.


– Postoji velika bojazan da će u zimu, zbog posledica katastrofalnih poplava iz maja, EPS biti prinuđen da uvozi enormne količine struje zbog nedostatka u proizvodnji iz domaćih termoelektrana. Možda EPS neće imati ni dovoljno novca da uvozi potrebne količine. Pretpostavljam da Ministarstvo finansija podržava poskupljenje struje kako ne bi moralo da iz budžeta pomaže njenu nabavku. Takođe, ta inicijativa može da bude i lepo opravdanje za eventualne restrikcije. „Tražili smo poskupljenje, nije odobreno, epilog su restrikcije“ – kaže za Danas Vojislav Vuletić, ekspert za energetiku.

On dodaje da bi zahtev za poskupljenje bio sasvim ispravan ako se ima u vidu stanje u kome se EPS nalazi, kao i da je cena struje u Srbiji još uvek ispod svoje tržišne vrednosti.

– Međutim, s obzirom da su našu zemlju zadesila nezapamćene poplave, da mnogi ljudi u poplavljenim područjima iz objektivnih razloga nisu u mogućnosti da plaćaju struju, da je narod inače veoma siromašan i da se dugovi potrošača gomilaju, zaista je nerealno u ovom trenutku insistirati na povećanju cene. Država treba EPS-u da omogući da naplati struju od onih koji mogu da je plaćaju a to ne čine. Opštepoznato je da mnogi bogataši to izbegavaju. Oni time štete interesima EPS-a i države i nadležni organi bi morali da ih privole da struju plaćaju. Na taj način bi EPS dobio određen priliv novca koji bi mu dobro došao za remonte proizvodnih kapaciteta. Isto tako, s obzirom na negativne efekte koje su uzrokovale poplave, država je dužna da obavlja svoju socijalnu ulogu i pomogne stanovništvu – kategoričan je naš sagovornik.

On zaključuje da mora da se nađe način kako bi se obezbedio novac za poslovanje EPS-a, jer je to posao i dužnost Vlade Srbije prema građanima koji su joj poverili mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari