Rudarsko-topioničarski basen Bor sam će finansirati geološka istraživanja na velikim dubinama i zato je od multinacionalne kompanije Boartlongijer kupio najmoderniju bušeću garnituru kojom je moguće raditi na dubini od 3.250 metara, čija je vrednost 700.000 evra – rekao je novinarima generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor Blagoje Spaskovski, potvrdivši da su odbijene ponude velikih korporacija za strateško partnerstvo.


Prema njegovim rečima, najmoćnije rudarske korporacije na svetu, koje su zainteresovane za strateško partnerstvo pri eksploataciji podzemnih ležišta bakra i zlata, nude uslove koji njima odgovaraju, ne uvažavajući, pritom, zahteve RTB Bor. „Zato smo i zauzeli stav da sami finansiramo istraživanja na velikim dubinama“, izjavio je Spaskovski navodeći da su do sada u borskom kombinatu bakra geološka istraživanja išla do dubine od hiljadu metara.

Prema rečima Spaskovskog, u otvaranje podzemnog rudnika na dubini većoj od dva kilometra potrebno je investirati oko 300 miliona dolara, ali bi čist profit bio višestruko veći. „Takvi rudnici se već eksploatišu u Poljskoj i Arizoni, a mi imamo stručne kadrove, koji su sposobni da to sprovedu u delo i obezbede sigurnu budućnost rudarenja na ovim prostorima za narednih deset godina“, kaže generalni direktor RTB Bor.

Optimizam ulivaju procene da se u borskim rudnicima krije ležište od najmanje pola milijardi tona rude, sa prosečnim sadržajem od 2,3 odsto bakra što je u poređenju sa s rudom koja se sada eksploatiše skoro 20 puta više. RTB Bor je, međutim, zainteresovan za strateško partnerstvo sa „Avala risorsisem“, kanadskom kompanijom koja je na Crnom vrhu kod Bora našla ležišta sa oko 130 tona zlata.

– Naši kadrovi su u potpunosti osposobljeni da otvore dva površinska kopa rudnika zlata na Crnom vrhu. Uz to, zbog blizine Bora, gde već postoje svi neophodni rudarski i metalurški potencijali, smatramo i da bi Kanađanima odgovaralo da im, kako ne bi duplirali kapacitete, upravo RTB bude strateški partner prilikom eksploatacije rudnika zlata na planini između Bora i Žagubice – objasnio je Spaskovski i dodao da očekuje da i država podrži ovu inicijativu borske kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari