Odbor o problemu afričke kuge: Svinje staviti pod kontrolu odstrelom i zatvaranjem u određene rezervate 1foto Milan Maričić/ATAImages

Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu na jučerašnjoj sednici doneo je preporuku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da uz podršku lovačkih saveza Srbije i Vojvodine pod kontrolu stavi divlje svinje i mangulice i druge napuštene autohtone vrste odstrelom i zatvaranjem u određene rezervate, navodi se u zaključku koji je ovaj Odbor doneo.

Preporuka je, takođe, da vlasnici autohtonih vrsta uspostave kontrolu nad životinjama na svojim imanjima.

Kako se dodaje, ovo je bitno kako bi se sprečila zarazna bolest afričke kuge svinja i da bi se izbegle još veće ekonomske štete.

„Odbor preporučuje pojačanu kontrolu zaraženih područja koja uključuje sabraćajnice, kontrolu i dezinfekciju prevoznih sredstava i ljudi koji su u prevoznim sredstvima ili se kreću po zaraženim i kontaktnim područjima“, navodi se u preporuci.

Takoše, zahteva se da vlasnici životinja sa pojačanom pažnjom prate zdravstveno stanje svojih životinja i da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru.

„Odbor smatra da treba razmisliti o ideji Privredne komore u vezi ove i drugih šteta o kompenzacionom fondu“, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari