SEDNICA SKUPSTINE SRBIJEfoto BETAPHOTO/Narodna skupstina Republike Srbije/Peđa Vučković

Odbor Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava na današnjoj sednici je većinom glasova usvojio predloženi rebalans budžeta za ovu godinu.

Članovima odbora predloženi rebalans su obrazložili ministar finansija Siniša Mali i viceguvernerka Narodne banke Srbije Ana Ivanović, a o stavovima Fiskalnog saveta govorio je njegov predsednik Blagoje Paunović.

Mali je naveo da su ostvareni veći budžetski prihodi u iznosu od 132,5 milijardi dinara i istakao da je cilj da se ta sredstva iskoriste za ono što omogućava ubrzani rast i modernizaciju naše ekonomije.

On je istakao da ćemo u ovoj godini imati stopu rasta između 3,7 i 3,8 odsto, po čemu ćemo biti među tri-četiri najuspešnije zemlje u Evropi, i da stopa javnog duga trenutno iznosi 49,8 odsto.

Blagojević je rekao da rebalansom budžeta nije ugrožena fiskalna i makroekonaska stabilnost zemlje, ali je ukazao da se povećava fiskalni deficit sa 2,2 na 2,9 odsto BDP, jer uvećani rashodi u velikoj meri nadmašuju povećane prihode.

Prema njegovim rečima, Fiskalni savet je ocenio da bi eksplozivna fiskalna politika, koja se sada vodi, mogla da bude pogrešna.

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o rebalansu budžeta za ovu godinu zakazana je za sutra u 10 časova.

Odbor je jednoglasno doneo odluku o obrazovanju Radne grupe za utvrđivanje ispunjenosti uslova u postupku predlaganja kandidata za izbor predsednika Komisije za kontrolu državne pomoći. Predsednik komisije je Živan Bajić, a članovi Svetlana Milijić, Nenad Krstić, Nenad Mitrović i Peđa Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari