Odgajivači goveda otkazali protest prosipanja mleka ispred Predsedništva 1Foto: Shutterstock/bibiphoto

Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije saopštilo je danas da se “zbog želje da vaskršnji praznici proteknu u duhu razumevanja, zakazani protest prosipanja mleka ispred Predsedništva Srbije u Beogradu odlaže do daljeg”.

Prilikom prošlonedeljne blokade raskrsnice magistralnih puteva u Ravnom gaju, predstavnici Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije najavili su da će na Veliki petak (14. april) izraziti svoje nezadovoljstvo ispred Predsedništva Srbije, gde će u znak protesta zbog problema koji ozbiljno ugrožavaju govedarstvo u Srbiji prosuti mleko.

Oni su danas razgovarali s premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković.

Pored brojnih tema o kojima smo razgovarali, poseban akcenat je stavljen na trenutnu situaciju sa viškovima mleka, najavama otkazivanja otkupa, tržištu sira, e-agraru, navodi se u saopštenju Udruženja.

Istaknuto je da je razgovor protekao u atmosferi nezadovoljstva proizvođača, žučne rasprave oko rešenja niskih prelevmana na tvrde sireve i kondenzovano mleko, i zatraženo uvođenje zaštitne mere od 270 dinara po litru.

Takođe, ponovljen je zahtev da se za svako ostavljeno žensko tele u naredne dve godine na šest meseci izvrši uplata u iznosu 20.000 dinara.

Raspravljalo se i o problemu deklarisanja proizvoda koji sadrže masti biljnog porekla kao mlečnih.

U saopštenju je istaknuto da je pad potrošnje mlečnih proizvoda u Republici Srbiji za čitavih 15 do 20 odsto posledica visokih cena i pada kupovne moći građana.

„U cilju smanjenja cena predsednica Vlade je obećala da će se u najskorije vreme uzeti u najozbiljnije razmatranje ograničenje marži u trgovinama. Postigli smo i dogovor da naše probleme i predloge nakon Vaskršnjih praznika sasluša i predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, saopštili su odgajivači goveda.

Današnjem sastanku u Beogradu prisustvovali su predsednik Upravnog odbora Udruženja Milija Palamarević i sekretar UO Miloš Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari