Odgovor Danasa Nikoli Petroviću: "Nelični" suvlasnik hidroelektrana 1

Neobične su zamerke Nikole Petrovića u pogledu teksta o njegovim poslovima.

Nikola Petrović kaže nije tačno da je on lično vlasnik hidroelektrana, već je vlasnik firme koja je manjinski vlasnik tih hidroelektrana. To inače sve i piše u tekstu na koji reaguje. I ne samo u tekstu, već i u podnaslovu, što gospodin Petrović ne pominje. Šta se ovde demantuje?

Da li to gospodin Petrović sugeriše da on nije vlasnik tih elektrana? Ako ste vi vlasnik firme koja je vlasnik druge firme, onda ste vi vlasnik i te druge firme, ali se gospodin Petrović s tom logikom izgleda ne slaže.

Ili mu smeta što u naslovu piše vlasnik, a ne manjinski vlasnik. Ako bismo ovo prihvatili, ubuduće bismo morali pisati i „Bil Gejts, manjinski vlasnik Majkrosofta“, dok bi Leri Pejdž i Sergej Brin odjednom prestali da budu vlasnici Gugla i postali manjinski vlasnici firme koja se zove Alfabet.

Oko broja elektrana stvar je drugačija – jer smo u zabuni i mi, a izgleda i Nikola Petrović. Naime, tačno je da smo mu u vlasništvo nenamerno ubrojali i elektrane Prodanča i Đorđina koje pripadaju firmi Vlasina Eko enerdži. Firma Nikole Petrovića se zove Eko Vlasina i otud greška. Ali pogrešio je i sam Petrović kada je sabirao svoje elektrane. On kaže da ih ima sedam, ali Agencija za privredne registre i Ministarstvo rudarstva pokazuju da ih ima osam (Tegošnica, Livađe, Gornje Gare 1 i 2, Donje Gare 1, 2 i 3 i Jabukovik). Pretpostavljamo da je moguće da čovek prosto zaboravi da ima još jednu elektranu u svom suvlasništvu. Ili to, ili podaci APR-a i Ministarstva rudarstva nisu ažurni.

Navod oko zbrajanja udela nije tačan. U tekstu se jasno prenose navodi CINS-a da je pomenutih sedam miliona evra otišlo firmama povezanim sa Petrovićem (a ne njemu), pri čemu precizno piše i koliki udeo on ima u tim firmama. Dakle, sve je tačno preneto.

O tome da nije javna ličnost čovek koji je bivši direktor JP Elektromreže Srbije, a sada biznismen čije firme finansiraju građani Srbije iz svakog računa za struju, ne treba trošiti reči. Zanimljivo je i to što gospodin Petrović smatra da je „meta“ teksta njegov kum Aleksandar Vučić. Zanimljivo, jer tekst ni u jednoj reči ne nosi negativnu konotaciju da bi iko bio njegova „meta“, pa je čudno da takav tekst nekom smeta, osim ako bi iz nekog razloga radije da prećuti svoje poslove. Uostalom, tekst se uopšte ne bavi Petrovićevom ličnošću kao takvom, već javnosti poznatim ljudima koji se bave hidroelektranama, pa je tako Petrović samo jedan od petorice pomenutih ljudi, a njegova slika tek jedna od tri objavljene uz tekst. Drugima to uopšte nije smetalo.

Autor je ekonomski urednik Danasa

Demaniti Nikole Petrovića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari