Izborni proces u bilo kojoj zemlji donosi izvesnu dozu nestabilosti i po prirodi stvari dovodi do usporavanja reformskih procesa. Na sreću, ovo je bila najbrža kampanja u prethodnih dvadesetak godina i, prema najavama, uskoro će biti formirana nova vlada. Da li će tekuća godina biti izgubljena za investicije, to će zavisiti od spremnosti predstavnika vlasti da se uhvate u koštac sa decenijski nagomilanim ekonomskim problemima. To znači da će nova vlada morati da napravi krupne i odlučne korake ka realizaciji dugo očekivanih korenitih i, svakako u pojedinim oblastima, bolnih reformi.

Činjenica da ćemo imati vladu sa punim reformskim kapacitetom uliva dozu optimizma da će strukturne reforme, napokon, biti sprovedene. Kao i do sada, Savet stranih investitora će i dalje biti partner Vlade Srbije u svim aktivnostima koje imaju za cilj kreiranje transparentnijeg privrednog i regulatornog okruženja – kaže za Danas Srđan Lazović, potpredsednik Saveta stranih investitora, odgovarajući na pitanje da li će zbog izbora 2014. godina biti izgubljena za investicije?

Koliko na odluku potencijalnih investitora utiče odlaganje reformi, pre svega usvajanje seta zakona o radu, stečaju, privatizaciji…?

– Naše iskustvo govori da odlaganje reformi značajno utiče na potencijalne investitore da li će uložiti u ovo tržište ili će svoj kapital usmeriti negde drugde u regionu. To naročito važi za set pomenutih zakona koji su ključni za nesmetano funkcionisanje tržišta. Veća fleksibilnost tržišta rada i ukidanje suvišne birokratije relaksiralo bi proces zapošljavanja i, dugoročno gledano, imalo bi povoljne efekte na smanjenje ovako visoke stope nezaposlenosti. Unapređenje zakonskih rešenja o stečaju, privatizaciji i planiranju i izgradnji, dovelo bi do veće transparentnosti, konzistentnosti i predvidljivosti na tržištu. Primera radi, proces privatizacije treba da bude sproveden do kraja kako bi se osnažila otvorena tržišna utakmica i obezbedila jednaka pravila igre za sve učesnike. Nova rešenja u zakonu o stečaju, koja bi išla u pravcu oslobađanja tržišta od tzv. nezdravih kompanija i stimulisanja razvoja tzv. zdravih kompanija, koje imaju potencijal za održivo poslovanje, dobila bi punu podršku investitora. Pažnju treba posvetiti i kompanijama koje će ostati u državnom vlasništvu, i pre svega načinu upravljanja u tim preduzećima. Naš predlog je uvođenje čvrstog korporativnog upravljanja u javna preduzeća kako bi se obezbedila kvalitetna usluga u svim oblastima od javnog značaja. Kad je reč o zakonu o planiranju i izgradnji, potrebno je pojednostaviti proces izdavanja dozvola, eliminisanjem nepotrebnih birokratskih procedura. Time bismo ceo taj proces učinili transparentnijim i samim tim, verujemo, efikasnijim.

Da li odluka Vlade da ukine subvencije za svako novootvoreno radno mesto destimulativno deluje na investitore i kako biste ocenili poslovni ambijent u Srbiji? Koje su osnovne primedbe investitora?

– Subvencije mogu da imaju ograničen kratkoročan efekat, ali ne mogu ostvariti dugoročne, a naročito ne održive efekte. Stoga ih, verujemo, treba izbegavati naročito ukoliko one nisu transparentne. Sa druge strane, Vlada ima suvereno pravo da uvodi, ili da ukida subvencije. Stav Saveta stranih investitora je da je kontinuirani rad na unapređenju poslovne klime mnogo značajniji za investitore od odobrenih subvencija ovoj ili onoj kompaniji. U tom smislu očekujemo od Vlade da stvori jednake uslove poslovanja za sve učesnike na tržištu, zatim da reformiše javni sektor, kao i da stvori održiv i transparentan okvir poslovanja. To podrazumeva usvajanje i sprovođenje zakona koji su usklađeni sa pozitivnom praksom EU. Time bi se smanjila birokratija i povećala predvidljivost regulatornog okruženja što bi na kraju učinilo Srbiju atraktivnijom za ulaganja.

Ima se utisak da su pojedine zemlje u okruženju, poput Rumunije, Bugarske, pa i Makedonije, atraktivnije destinacije za ulaganja. Kakav je Vaš stav u vezi s tim?

– Nisam pristalica generalizovanja, a pogotovo ne simplifikovanja investicionih uslova između pojedinih zemalja. Činjenica je, međutim, da su pojedine zemlje u okruženju ranije prošle kroz tranziciju, kao i usaglašavanje nacionalnih zakonodavstava sa pravnim tekovinama EU. Time su svakako učinile svoje nacionalne okvire poslovanja predvidljivijim i konzistentnijim jer svaki investitor zna šta može da očekuje kad odluči da ulaže u te zemlje. Ipak, ponavljam, svaka zemlja je priča za sebe i mi treba da se fokusiramo na to kako da unapredimo poslovnu klimu kod nas i time Srbiju napravimo atraktivnijom za bilo kog potencijalnog investitora.

Pozitivan signal

Da li bi aranžman sa MMF-om podigao rejting Srbije kao investicione destinacije?

– To bi, svakako, bio pozitivan signal i na neki način garant sprovođenja čvrste ekonomske politike Srbije. Osim toga, sklapanjem aranžmana sa MMF-om ostvario bi se i pozitivan uticaj na percepciju rizika investiranja na ovom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari