Memorandum o razumevanju koji su, krajem septembra prošle godine, potpisali Vlada Srbije i italijanski Iveko, i kojim je predviđeno formiranje zajedničke kompanije za proizvodnju kamiona i autobusa u Zastavi Kamionima i Kragujevcu, ističe 29. marta. Kako, u međuvremenu, nisu stvoreni uslovi za potpisivanje ugovora o formiranju zajedničke kompanije, predstavnici Zastava Kamiona će, saznaje Danas, na sednici Upravnog odbora zakazanoj za 26. mart, u Torinu, pokrenuti inicijativu da se taj posao odloži za šest meseci, ili do okončanja globalne ekonomske krize.

Podsetimo da je Memorandumom o razumevanju predviđeno da Iveko u pogonima Zastave Kamiona organizuje proizvodnju specijalnih vatrogasnih i vojnih vozila. Uz to, Italijani su najavili da planiraju da u novoj fabrici započnu proizvodnju autobusa, u kojoj bi bilo angažovano do 1.600 radnika. Za izgradnju te fabrike, Iveko je od kragujevačke gradske uprave zatražio lokaciju od 20 hektara građevinskog zemljišta u Kormanskom polju, u kojem će bili smešten najveći broj italijanskih firmi koje će ovde proizvoditi delove za ugradnju u Fijatove automobile (ima indicija da bi Iveko u Kragujevac mogao da izmesti deo proizvodnje autobusa iz svoje fabrike u Lionu).

ZastavaKamioni će na predstojećoj sednici Upravnog odbora te firme u Torinu, zatražiti da se do formiranja zajedničke kompanije sa Ivekom sklapaju dva modela Ivekovih kamiona. Reč je o poslovnom aranžmanu koji bi predstavljao svojevrsnu pripremu za početak rada nove kompanije u Zastavi.

Predstavnici Zastave Kamiona razgovaraće naredne sedmice sa menadžmentom Iveka o mogućnosti da kragujevačka fabrika delove i komponente za ugradnju u vozila nabavlja od Ivekove fabrike Naveko u Kini. Komponente i delovi proizvedeni u Kini, znatno su jeftiniji od onih koji se kupuju kod italijanskih firmi.

Isključen gas

Zastavinoj Fabrici automobila juče je, zbog neizmirenih dugova, obustavljeno snabdevanje gasom, što je zaustavilo linije za bojenje školjki „punta“. Generalni direktor Grupe Zastava vozila Zoran Radojević kaže da će Fabrika automobila izmiriti dugove za gas onoga trenutka kad Ministarstvo ekonomije Zastavi plati radove na izmeštanju stare proizvodne opreme. Prema nezvaničnim informacija, snabdevanje Fabrike automobila gasom biće normalizovano danas. U Zastavi su od juče čelnici i stručnjaci kompanije Fijat automobili Srbija i Fijatove firme Mijafjori, koji učestvuju u pripremi proizvodnih linija i traka za završno sklapanje „punta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari