Međuodeljenski odbor „Čovek i životna sredina“ Srpske akademija nauka i umetnosti juče je organizovao skup posvećen genetski modifikovanim organizmima, na kome su benefite i rizike od GMO izlagali stručnjaci najrazličitijih profila od agronoma do lekara. I šta nam je sa tog skupa praktično poručila SANU, čitaocima ćemo predočiti uz pomoć pojedinih izlaganja.

S obzirom na to da biotehnologija izaziva polarizacije javnosti kao nijedna druga, rekao je dr Goran Bekavac iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, u suštini je najbolje da svaka zemlja za sebe nađe optimalno rešenje. A s obzirom na to da genetski modifikovani organizmi postoje i neće nestati, optimalno rešenje bi bilo, smatra dr Dragana Milovanović, da se proizvođačima i potrošačima koji žele da proizvode odnosno troše GM hranu to i omogući, ali da se i onim proizvođačima i potrošačima koji to ne žele, pravo na izbor takođe omogući.

Dakle, kako da se obezbedi koegzistencija GMO, konvencionalne i organske hrane, a da ne dođe do kontaminacije (zagađivanja) – upravo taj su izraz naučnici koristili, konvencionalne i organske hrane GM hranom? Dr Milovanović je rekla da se ova koegzistencija bez kontaminacije obezbeđuje regulativom koja je „rezultat kompromisa između interesnih grupa, pa propisi o tome variraju od zemlje do zemlje“. U Evropskoj uniji se, po njenim rečima, propisi o GMO zasnivaju na principu „krivi ste dok se ne dokaže da ste nevini“, a u SAD na principu „nevini ste dok se ne dokaže da ste krivi“. U EU, rekla je Milovanovićeva, postoji 15 zakonskih propisa o koegzistenciji, a zagađivanje se ipak dešava najčešće u transportu. Zbog veoma velike osetljivosti potrošača, u EU raste broj zona bez GMO. „To bukvalno ide do nivoa opštine i mesne zajednice“, rekla je ona.

U SAD sve je na dobrovoljnoj bazi i koegzistencija nije posebno regulisana.

Danas se u svetu genetski modifikovani usevi gaje na 170,3 miliona hektara u 28 zemalja, a najviše genetski modifikovana soja. U Evropskoj uniji se genetski modifikovani kukuruz gaji na 129.000 hektara u pet zemalja (Španija, Portugalija, Češka, Slovačka i Rumunija), rečeno je takođe na jučerašnjem skupu.

Za danas je na ovom skupu predviđena diskusija. S obzirom na to da su učešće najavili javno jasno deklarisani protivnici GM hrane, današnja bi rasprava mogla da bude interesantnija od naučnih izlaganja koja su se sva od reda trudila da budu objektivna, mada bi se reklo da su malčice naginjala na stranu GMO, ali bez preuzimanja naučne odgovornosti za rizike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari