Model po kome će trstenička Prva petoletka biti privatizovana biće utvrđen najkasnije do 20. februara, do kada bi u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja trebalo da se održi sastanak sa zainteresovanim kupcima, saznaje agencija Beta u toj kompaniji. Zamenik direktora Prve petoletke Radomir Milić rekao je da je takav zaključak donet na sastanku poslovodstva preduzeća sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, održanom polovinom januara, kada su definisana tri moguća scenarija u privatizaciji trsteničkog holdinga.

Model po kome će trstenička Prva petoletka biti privatizovana biće utvrđen najkasnije do 20. februara, do kada bi u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja trebalo da se održi sastanak sa zainteresovanim kupcima, saznaje agencija Beta u toj kompaniji. Zamenik direktora Prve petoletke Radomir Milić rekao je da je takav zaključak donet na sastanku poslovodstva preduzeća sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, održanom polovinom januara, kada su definisana tri moguća scenarija u privatizaciji trsteničkog holdinga. „Na sastanku je dogovoreno da se kao najpovoljnije rešenje za Petoletku pokuša tenderska prodaja preduzeća kao celine, ali bi njegovom raspisivanju morao da prethodi čvrst dogovor sa potencijalnim kupcem, kako bi se uklonio rizik neuspeha, jer vremena za gubljenje nema“, istakao je Milić. Prema njegovim rečima, Prva petoletka već pregovara sa potencijalnim kupcem, a na pitanje da li je reč o konzorcijumu Rosoboroneksport koji je i ranije iskazivao interesovanje za ovu fabriku, odgovorio je da je to sada rekonstruisani konzorcijum ruskih firmi.
– Ukoliko dogovor o prodaji holdinga kao celine ne uspe, pregovaramo i sa nekoliko drugih kupaca koji su zainteresovani za kupovinu Petoletkinih preduzeća po grupama, što je drugi predviđeni model privatizacije“. U tom slučaju tender će biti raspisan za tu grupu preduzeća, dok će se ostala prodavati pojedinačno. Najlošija varijanta, ali takođe razmatrana na sastanku, jeste da se svaka fabrika ponudi pojedinačno i u toj varijanti će Prva petoletka u dogovoru sa privatizacionim konsultantom odlučiti kako će se koja prodavati – tenderom ili aukcijom. Ministarstvo ekonomije je već održalo sastanak sa potencijalnim kupcima, a konačan dogovor sa njima trebalo bi da usledi do 20. februara, nakon čega će se definitivno znati koji metod privatizacije će biti primenjen – naglasio je Milić.
Prva petoletka, koja posle prošlogodišnjeg socijalnog programa i otpremnina za 1.100 radnika sada ima 5.800 zaposlenih, u 2007. godini ostvarila je prihod od oko 50 miliona evra, što je za četiri odsto više nego 2006. godine. Trstenički holding je 60 odsto proizvodnje plasirao na inostrana tržišta, a prema planu utvrđenom za ovu godinu, predviđen je rast i proizvodnje i izvoza za oko 25 odsto. Prosečna zarada zaposlenih u Prvoj petoletki koja se bavi proizvodnjom hidraulike i pneumatike, iznosi 210 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari