Devedesetih godina prošlog vijeka turistička sezona u Crnoj Gori trajala je od sredine aprila do kraja oktobra i to je bila normalna pojava za turističku privredu Crne Gore. To ne znači da su u tom periodu kapaciteti u hotelima i odmaralištima bili maksimalno popunjeni, ali je, bez sumnje, postojala predsezona, glavna i posle sezona. Činjenica je, takođe, da se turističkim poslenicima isplatilo da hoteli budu otvoreni više od šest mjeseci.

Crna Gora je u međuvremenu izgubila mnoga turistička tržišta, doduše neka nova je osvojila, dok se nekima tek predstavlja, ali je, uprkos tome, slaba popunjenost kapaciteta van glavne sezone, i dalje veliki problem. Osim nekoliko ekskluzivnih hotela, koji rade tokom cijele godine, ostali hoteli su, uglavnom, prazni. Zato je projekat „Holiday4all“ ili „Odmor za sve“, koji sprovodi Turistička organizacija Srbije, kao nosilac projekta, u partnerstvu sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i Dunavskim centrom za kompetenciju, naišao na odobravanje crnogorskih turističkih radnika koji godinama većpriželjkuju da se sezona produži.

– Partnerstvo sa Turističkom organizacijom Srbije idealna je prilika da se unapredi saradnja, između ostalog i zbog toga što turističke ponude Crne Gore i Srbije ne da nijesu jedna drugoj konkurentne, nego su komplementarne. Ovaj projekat je i nastavak dobre saradnje dvije turističke organizacije koja se do sada manifestovala kroz zajedničke nastupe na sajmovima turizma, ali i kroz učešće u nekim drugim projektima – kaže Saša Radović, direktor Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

On je podsjetio da je ovaj projekat namijenjen određenim ciljnim grupama, ali da nije riječsamo o turistima slabije platežne moći veći o onima, bolje stojećim, ali sa specifičnim potrebama.

– Prvu ciljnu grupu čine mladi od 19 do 30 godina koji još nijesu dovoljno finansijski jaki da bi sebi mogli da priušte odmor. U drugoj grupi su višečlane porodice, koje takođe iz finansijskih razloga ne mogu da koriste odmor u sezoni. Treća ciljna grupa su osobe sa određenim hendikepom kojima ne odgovara korišćenje odmora u sezoni, dok četvrtu grupu čine penzioneri ili, kako na Zapadu vole da kažu – seniori. Riječje o ljudima starijim od 65 godina koji izbjegavaju ljetovanje u jeku sezone kada su temperature visoke, a gužve velike – ukazao je Radović.

Prvi korak u sprovođenju ovog projekta, kako je saopšteno novinarima u Podgorici, biće formiranje tzv. nacionalnih Kalipso savjetodavnih grupa kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori. Planirano je, takođe, da se sprovede istraživanje i utvrdi kakve su objektivne potrebe za vansezonskim turizmom, ali i da se veća pažnja usmjeri ka promovisanju ovog vida turizma posredstvom medija i promotivnih materijala.

– Cetinje bi moglo da pruži značajan doprinos produženju turističke sezone i lokalna turistička organizacija priprema niz aktivnosti u tom pravcu. Problem su, međutim, nedovoljni smještajni kapaciteti. Cetinje raspolaže velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika i muzeja, ali je i svojevrsna vazdušna banja jer se nalazi blizu mora a podno planinskih vrhova Lovćena, koji je zbog svog prirodnog bogatstva i ljepote proglašen za nacionalni park – izjavio je za Danas Emil Kukalj iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Kalipso model

Projektom „Odmor za sve“ (menadžerka projekta je Kristina Kujundžić- TOS), obuhvaćena je cjelokupna turistička ponuda Crne Gore, kako na moru, tako i na planinama. Planirano je da se u prvoj fazi (od januara do oktobra 2013. godine) realizacije projekta promoviše saradnja između Srbije i Crne Gore, dok bi u perspektivi trebalo da bude uključeno još 14 zemalja dunavskog regiona. Promovisanje vansezonskog turizma bazirano je na tzv. Kalipso modelu, koji je inicirala Evropska komisija. Ovaj model je većdao vidljive rezultate u državama Evropske unije i doprinoseći razvoju turizma u tim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari