Odobrena prva građevinska dozvola za Nacionalni stadion, a radovi počeli još u maju 1Foto: BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL

Građevinska dozvola za prvu fazu izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona u Beogradu sa pratećim sadržajima, koja obuhvata izvođenje pripremnih radova, zemljane radove kao i radove na temeljima (šipovi, temeljna ploča i instalacije ispod ploče) doneta je nedavno iako je kamen-temeljac za izgradnju stadiona postavljen u maju, piše Nova ekonomija.

Predračunska vrednost radova, kako se navodi u rešenju, iznosi 3,94 milijardi dinara, odnosno oko 33,6 miliona evra, a kao investitor projekta navedeno je Ministarstvo finansija.

U rešenju se objašnjava i da je Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027, propisano da se, za izgradnju objekata u obuhvatu Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona, rešenja o građevinskoj dozvoli mogu izdavati fazno.

To je dozvoljeno zbog „složenosti objekta i tehnologije izvođenja radova“, a po zahtevu investitora.

U ovom slučaju, prva faza za koju se izdaje posebna građevinska dozvola tiče se kopanja temelja, uključujući i postavljanje šipova, dok druga faza obuhvata radove na izgradnji samog Nacionalnog stadiona.

Prethodno je, krajem juna, Ministarstvo građevine izdalo lokacijske uslove za faznu izgradnju Nacionalnog stadiona (sa pratećim sadržajima), koji će se prostirati na sedam katasratskih parcela opštine Surčin.

U ovom dokumentui se vidi da je ukupna površina tih parcela 314.069 kvadrata.

Ukupna bruto razvijena građevinska površina nadzemnog dela stadion je 155.908 kvadrata (bez spoljašnjeg podijuma), odnosno 173.281 kvadrata sa spoljašnjim podijumom.

Maksimalna visina planiranog objekta Nacionalnog fudbalskog stadiona je 60 metara, dodaje se u lokacijskim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari