Odlukom stečajnog upravnika danas je oglašen zakup Jugoremedije a početna cena najma fabrike u stečaju, čija se licitacija održava 16. avgusta, biće 50.000 evra na mesečnom nivou.

Ovo je prelazno rešenje dok ne počne reorganizacija fabrike, čiji plan je 29. jula podnela Hipo Alpe Adria banka zajedno sa američkim biznismenom Davidom Mladenom. Puno preokreta pratilo je završnicu procesa predlaganja reorganizacije pred Privrednim sudom u Zrenjaninu, a u poslednji čas bez ikakvog objašnjenja odustale su dve firme povlačenjem svojih planova reorganizacije – slovačka farmaceutska kuća Imuna, koja je zajedno sa stečajnim upravnikom pripremila plan oporavka za zrenjaninsku fabriku i u češkoj republici relativno skoro registrovana firma Eurofarm.

– Plan reorganizacije podnela je na kraju samo Hipo banka sa „Blus rose“ fondom osnovanim u Beogradu, iza koga stoji američki biznismen David Mladen, koji je jedno vreme upravljao Jugoremedijom i obećavao ranije ulaganja. Ostali investitori bez valjanog objašnjenja su odustali od reorganizacije Jugoremedije. Analiza predloženog plana je u toku, trebaće vremena da se preda mišljenje i eventualne primedbe. Ono što može da se kaže u ovom trenutku jeste da će reorganizacija trajati. Mi u međuvremenu organizujemo javno nadmetanje ne bi li našli zakupca za fabriku i pokrenuli proizvodnju – objašnjava za Danas stečajni upravnik Radovan Savić.

Prema njegovom objašnjenju, u planu reorganizacije predlagač je predvideo isplatu poverilaca prvog i drugog reda, što bi ušlo u osnivački kapital preduzeća, koje bi bilo registrovano pod istim imenom ali sada kao društvo sa ograničenom odgovornošću gde je David Mladen vlasnik. U međuvremenu oglasio se Pokret Ravnopravnost, koji okuplja deo radnika Jugoremedije, saopštenjem da će lokalna samouprava u Zrenjaninu podržati reorganizaciju ove fabrike.

– Nakon što smo saznali za ovaj iznenađujući obrt, kao predstavnici radnika-poverilaca u Skupštini i Odboru poverilaca ponovo smo zatražili pomoć od gradonačelnika Zrenjanina, budući da nam predstoji izjašnjavanje o programu reorganizacije Hipo banke i Dušana Davida Mladena, a da još uvek nemamo informacije i garancije koje su nam potrebne da bi smo mogli da odlučimo da li ćemo prihvatiti, ili odbiti ovaj program.

Ukoliko radnici-poverioci odbiju program reorganizacije, Jugoremedija odlazi u bankrot, a on bi imao dalekosežne loše posledice po čitav grad Zrenjanin. Smatramo da je lokalna samouprava dužna da pomogne da donesemo valjanu odluku, i u našem i u javnom interesu – predsednik Skupštine poverilaca Jugoremedije Branislav Markuš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari