Oglasilo se Ministarstvo u vezi sa navodima o rudarskim aktivnostima na teritoriji Novog Pazara 1Foto: S. N./Danas

Trenutno nema zahteva za eksploataciju na području opštine Novi Pazar, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Oni su pojasnili da privredno društvo „Zlatna reka resources d.o.o.“ iz Beograda poseduje odobrenja za vršenje geoloških istraživanja na lokalitetima Leča na Rogozni, Zlatni kamen, Šanac na Rogozni i Pasji potok i svi se nalaze na teritoriji Novog Pazara.

Takođe, prema njihovim navodima, za lokalitete Leča, Zlatni kamen i Pasji potok odobrenja za istraživanje su izdata drugim privrednim društvima i ista su preneta na privredno društvo „Zlatna reka resources d.o.o.“.

„Zlatna reka resources d.o.o. iz Beograda shodno Zakonu o rudarstvu i geološkim
istraživanjima, izveštava Ministarstvo o izvršenim istraživanjima na odobrenim
istražnim poljima. Tokom istražnog perioda detektovani su određeni potencijali
kada govorimo o rudama koje sadrže bakar i zlato, ali svakako dalja istraživanja će
pokazati da li predmetni lokaliteti nose tu vrstu sadržaja metala da bi se mogao
smatrati perspektivnim sa aspekta eventualne eksploatacije“, saopštili su iz Ministarstva.

Oni podsećaju da se nakon završetka istraživanja radi Elaborat o rezervama i resursima, na osnovu kojeg se utvrđuju i overavaju rezerve i resursi određene rude.

„Tek nakon podnetog Elaborata i analize istog od strane Republičke komisije, može sa sa sigurnošću govoriti o tačnoj količini i kvalitetu rezervi na ovom prostoru“, pojasnili su iz Ministarstva.

Kako dodaju, i privredni subjekt „ADRIATIC METALS d.o.o.“ iz Beograda poseduje odobrenja za vršenje geoloških istraživanja olova, cinka, srebra i bakra, na lokaciji Kaznovići, sa rokom važenja do 26. novembra 2024. godine.

Istražno polje, kako su naveli, zahvata delove teritorije Raške i Novog Pazara.

„Po pitanju otvaranja rudnika, treba napomenuti da samo geološka istraživanja
metaličnih mineralnih sirovina traju duži niz godina i ista predstavljaju veliki
rizik za investitore, jer se ne može sa sigurnošću pretpostaviti da li će doći do
pronalaska ležišta. U konretnim slučajevima, s obzirom da je u toku faza
istraživanja, ne može se govoriti o otvaranju rudnika“, poručili su oni.

Kako su dodali, dug je put od istraživanja, pronalaska ležišta, njegove verifikacije a onda i ishodovanja neophodnih dozvola za eksploataciju.

„Već u prvom koraku da bi se ishodovalo odobrenje za istraživanje, potrebno je pribaviti uslove Zavoda za zaštizu prirode i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tim uslovima se definišu ograničenja pod kojim se mogu vršiti istraživanja i uopšte da li se mogu vršiti“, saopštili su iz Ministarstva.

Ako višegodišnja istraživanja rezultiraju pronalaskom ležišta, sprovodi se
postupak verifikacije rezervi mineralnih sirovina.

„Ukoliko se kompanija odluči za ishodovanje neophodnih odobrenja za vršenje eksploatacije, potrebno je da izradi investiciono-tehničku dokumentaciju i pribavi čitav niz mišljenja i uslova, kao i saglasnosti drugih republičkih organa a pre svega onih koji se odnose na zaštitu životne sredine, vodoprivrede, u pogledu usaglašenosti sa prostorno planskom dokumentacijom, protivpožarne zaštite, kulturnog nasleđa i dr. Tek nakon obrade predhodno navedne dokumentacije i akata, i ukoliko su ispunjeni svi uslovi može se odobriti vršenje eksploatacije“, naglasili su oni.

Iz Ministarstva podsećaju da se na teritoriji Novog Pazara vrši eksploatacija na tri lokaliteta, dozvole su izdavane u periodu od 1968-2007. godine, a eksploataciju vrše „RMHK Trepča“, „Ukras ad“ i „Novi Pazar put a.d“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari