Protiv dvadeset proizvođača malina, koji su prošle godine protestovali na putu između Požege i Kosjerića, podnete su prekršajne prijave zbog ometanja saobraćaja. Oni se terete da su prekršili Zakon o okupljanjima građana, tako što su traktorima i drugim vozilima blokirali saobraćajnicu u mestu Gradnja.


Malinari su posebno ogorčeni na Ivicu Dačića, ministra unutrašnjih poslova i zamenika premijera, koji im je, kako navode, obećao da učesnici tog protesta neće biti sankcionisani. Ukoliko prekršajne prijave ne budu povučene, oni su najavili da će 1. februara otići u Beograd i zatražiti prijem kod ministra Dačića i ministra poljoprivrede Dušana Petrovića.

U pratnji nekoliko desetina kolega iz Kosjerića i okolnih mesta koji su se sa njima solidarisali, tuženi malinari stigli su do Osnovnog suda u Kosjeriću i tokom saslušanja kod sudije za prekršaje negirali krivicu.

– Nije nam bila namera da blokiramo saobraćaj, već da sa traktorima krenemo na ranije dogovoreni protest ispred zgrade Vlade Srbije. U mestu Gradnja naišli smo na kordon policije koji nas je sprečio da krenemo dalje. To znači da nismo mi blokirali put, nego policija. Nismo želeli da se sukobimo sa njima, ali ni da se vratimo kućama, pa smo tu ostali šest dana dok nas predstavnici države nisu pozvali na pregovore“, objašnjava detalje protesta iz septembra prošle godine Vladimir Nikolić, predsednik kosjerićkog udruženja malinara „Crveno zlato“.

On smatra da je u pitanju selektivna primena zakona, jer u protestu nije učestvovalo samo dvadeset, nego nekoliko stotina ljudi, te da na taj način država želi da zaplaši organizatore, posebno istakavši da su malinari ogorčeni ponašanjem ministra Ivice Dačića.

– Gospodin Dačić je na sastanku u Beogradu pred dvanaestoro ljudi izjavio da učesnici tog protesta neće biti sankcionisani. Međutim, protiv nas dvadeset policija je podnela prekršajne prijave“, dodao je Nikolić, dodavši da su prijave podnete i protiv nekoliko proizvođača iz Arilja, Bajine Bašte i Požege, ali da njima suđenje još nije počelo.

Prava seljaka

– Trideset godina bavim se proizvodnjom maline i na takav protest bili smo prinuđeni. Policajci, profesori, lekari i svi ostali imaju pravo da štrajkom traže svoja prava, ali zašto se to pravo osporava nama seljacima“, pita se Tomislav Pavlović, protiv koga nije podneta prijava, ali je u kosjerićki sud došao u znak solidarnosti sa tuženim kolegama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari