Iako u Srbiju iz godine u godinu dolazi sve više turista iz inostranstva, naša zemlja ne može baš da se pohvali podatkom da je, na primer, prošle godine imala 683.000 posetilaca iz inostranstva. Pritom, dva od tri stranca dolaze isključivo u Beograd ili Novi Sad.

 Većina turističkih atrakcija u Srbiji tako ostaje potpuna nepoznanica za goste van naše zemlje, ali i za građane Srbije koji nemaju novca čak ni za obilazak sopstvene zemlje. Turizam je nedovoljno iskorišćena grana i zato je za očekivati da će u budućnosti investitori biti zainteresovani da ulože u hotele, banje, planinske centre.

– Turizam je industrija koja raspolaže ogromnim potencijalom za investiranje, ali je samo delimično iskorišćen. Država je dosad najviše ulagala u infrastrukturu i planinske centre, ali ima još mnogo toga da se uradi – rekao je juče ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić. Sada je vreme, napomenuo je Ćirić, da u Srbiju počnu da ulažu privatni investitori.

– Naša zemlja ima ogroman potencijal za razvoj banjskog turizma i treba se usmeriti na razvoj i unapređenje spa i velnes turizma, ali i na unapređenju hotelskih kapaciteta, biciklističkog turizma – rekao je Ćirić na Prvom forumu turizma i poslovanja.

On je istakao da je za osam meseci ove godine uložena 1,1 milijarda evra, a da je ukupno ulaganje računajući Delez i Fijat negde oko 3,3 milijarde evra. Potpredsednik Saveta stranih investitora Goran Pitić istakao je da Srbija ima ogroman potencijal za investiranje u oblasti usluga i da postoji mnogo prostora da se unapredi investiciona klima u Srbiji.

– Malo je investitora napustilo našu zemlju, a mnogo njih i dalje želi da uloži u Srbiju, a jedan od najvažnijih uslova za njihov dolazak je politička stabilnost – rekao je Pitić, na forumu koji je organizovan kako bi domaće radnike u turističkoj industriji povezao sa stranim investitorima.

Ćirić: Deficit 4,8 odsto

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da je Srbija i pored svetske ekonomske krize uspela da očuva makroekonomsku stabilnost, da je korigovana stopa rasta BDP na dva odsto i da će deficit budžeta ove godine biti 4,8 odsto BDP-a. Ministar je istakao da će Vlada Srbije u narednoj godini morati da nastavi sa merama štednje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari