Danas se u Beču održava prvi sastanak poverilaca austrijske građevinske firme Alpine Bau GmbH, koja je bankrotirala, i Koridori Srbije su prošle nedelje najavili da će i država Srbija imati na tom ročištu svog predstavnika.

U Koridorima Srbije je našem listu juče rečeno da je pravni tim te firme u Beču, ali nismo uspeli da saznamo ko tačno tamo predstavlja državu, koja se, uostalom, u celoj ovoj finansijskoj aferi ponaša sasvim neobavezno kao da, u sadejstvu ili čak pod pritiskom Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, nije domaćim građevinarima nametnula partnera koji je na klimavim finansijskim nogama već neko vreme, a čiji bankrot je izvestan najmanje tokom poslednjih godinu dana.

Predstavnici nadležnih ministarstava i javnih preduzeća javljaju se povodom bankrota Alpine samo kad ih novinari na to primoraju. Pa su i austrijski mediji juče preneli izjavu srbijanskog ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića da će ugovor o radovima na Koridoru 10 (i putnom i železničkom) sa Alpinom biti raskinut u narednih 15 dana i tako se prvi put pozabavili poslovima bankrotirane austrijske firme u Srbiji. Država, koja se u sporovima sa Alpinom već opekla, a jedan spor je još u toku, navodno razmatra najbezbedniju pravnu varijantu za ovaj raskid.

Za to vreme počinju štrajkovi radnika koje je na svojim gradilištima Koridora 10 u Srbiji angažovala Alpine, a zbog više neisplaćenih zarada. Što je još gore, poverioci sa sudskim rešenjima i bez njih već odnose mehanizaciju Alpine, kako bi izbegli veću sopstvenu štetu. Prema dosadašnjim informacijama niko se nije javio – ni nadležna ministarstva, ni nadležna javna preduzeća, ni Privredna komora Srbije – da okupi ugrožene podizvođače Alpine, nego su oni upućeni da se sami bore sa pravnom procedurom u Beču i njenim troškovima. I prema finansijskom izveštaju njenih ovdašnjih preduzeća, Alpine u Srbiji ima nekretnine, postrojenja i opremu znatne vrednosti, pa tako Ogranak Alpine bau GmbH u Srbiji ima u odeljku finansijskog izveštaja gde se prikazuju nekretnine, postrojenja i oprema, prijavljenu vrednost od 219,49 miliona dinara, a Građevinsko preduzeće Alpine doo prijavljenu vrednost od 420,87 miliona dinara, što je ukupna vrednost od oko šest miliona evra. Ovdašnji građevinari, unesrećeni partneri Alpine, međutim, procenjuju da se na teritoriji Srbije nalazi mehanizacija u njenom vlasništvu i veće vrednosti. Stečajni upravnik Alpine Štefan Ril listu Danas je izjavio da će Alpinine firme u Srbiji biti predmet njegovog interesa tek u sekundarnom delu glavnog postupka, a nije poznato da li država Srbija ili neki njen organ ima pravne mehanizme da interese ovdašnjih poverilaca zaštiti zaštitom imovine koju Alpine ima u Srbiji.

Veoma, veoma agresivan konkurent

Beč – Bivši šef najveće austrijske građevinske firme Štrabag Hans Peter Hazelštajner izjavio je bečkom listu Di prese da se već godinu dana znalo da se stvari sa dosad drugom po veličini austrijskom firmom Alpine kreću u pravcu bankrota, koji se teško mogao izbeći i to uz cenu od nešto malo manje od pola milijarde evra, koju niko nije hteo da plati. Hazelštajner je ocenio da je austrijsko građevinsko tržište ionako prenapregnuto i da je za austrijske građevinske firme „glavni efekat bankrota Alpine to što je sa tržišta nestao jedan veliki učesnik i konkurent koji je ponekad nastupao veoma, veoma agresivno“.

O Alpini u Privrednoj komori

Beograd- Koridori Srbije su za danas u Privrednoj komori Srbije zakazali sastanak sa svojim poslovnim partnerima na izgradnji Koridora 10 i auto-puta Južni Jadran. Na tom sastanku će, kako je rečeno Danasu, biti reči i o slučaju Alpine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari