Oko čega je Ministarstvo turizma pregovaralo sa Bukingom i zašto se nisu dogovorili? 1Foto: Shutterstock/smoothsails

Održano je više sastanaka predstavnika Ministarstva turizma i omladine sa regionalnim predstavnicima kompanije Buking (Booking.com), zajedno sa predstavnicima zemalja regiona i uz podršku Svetske turističke organizacije, ali se do rešenja nije došlo, naveli su iz Turističke inspekcije na upit Danasa.

Oni navode da je tom prilikom je dat predlog rešenja u vidu potraživanja jedinstvenog identifikacionog broja (JID) registrovanih ugostitelja iz E-turiste, prilikom zaključivanja ugovora o oglašavanju između ugostitelja i navedene platforme.

„Predstavnici Bukinga se sa predlogom nisu saglasili, već su kao jedinu mogućnost izneli predlog sprovođenja informativne kampanje za svoje korisnike kojom bi ih upoznali sa zakonskim obavezama iz oblasti ugostiteljstva Republike Srbije“, otkrivaju oni.

Kako dodaju, sa ovim problemom se suočavaju i države članice Evropske unije.

„Zbog toga je, u cilju njegovog rešavanja, doneta Uredba Evropskog parlamenta i Saveta o prikupljanju i razmeni podataka o uslugama iznajmljivanja smeštaja sa odloženom primenom od 20. maja 2026. godine“, ističu u odgovoru za Danas.

Ova uredba treba da uređuje međusobni odnos državnih organa, onlajn platformi i ugostitelja.

„To treba da radi na način da se definišu obaveze dostavljanja podataka izveštavanja onlajn platformi ka državnim organima, kao i elektronski sistem registracije ugostitelja i dodeljivanje registracionog broja sa kojim se ugostitelji legitimišu i prilikom zaključivanja ugovora sa platformom“, objašnjavaju iz inspekcije.

Oni podsećaju da je Ministarstvo turizma i omladine uspostavilo Centralni informacioni sistem za turizam i ugostiteljstvo (eTurista), preko koga se evidentiraju svi ugostiteljski objekti za smeštaj, podnose zahtevi za kategorizaciju i vodi evidencija korisnika usluga.

Oko čega je Ministarstvo turizma pregovaralo sa Bukingom i zašto se nisu dogovorili? 2
Foto: Shutterstock/T. Schneider

„Prilikom podnošenja zahteva za kategorizaciju i evidencije u sistem, svakom evidentiranom ugostiteljskom objektu se dodeljuju jedinstveni identifikacioni brojevi (JID). Navedeni proces evidencije i kategorizacije ugostitelja se, u smislu gore pomenute Uredbe, može smatrati registracijom, čime smo kao država već ispunili osnovni uslov propisan Uredbom“, pojašnjavaju.

Ministarstvo će, kako dodaju, svakako nastaviti sa procesom pregovaranja sa ovom platformom, kako bi se obezbedila zaštita korisnika usluga, očuvao kvalitet usluga i omogućili jednaki uslovi na tržištu.

Kako je Danas ranije pisao, Buking je ovu ponudu odbio jer ne odgovara njihovom trenutnom softverskom rešenju.

A, pored toga, ova plafroma nije u obavezi da prihvati zahtev Ministarstva turizma, do stupanja na snagu gorepomenute Uredbe 2026. godine.

Sektor turističke inspekcije, kako ističu, ima nadležnost nad primenom propisa u oblasti turizma i ugostiteljstva i ne vrši nadzor nad oglašavanjem privrednih subjekata niti može da kontroliše, pa time ni da sankcioniše, subjekte koji nisu registrovani u Srbiji.

„Turistička inspekcija vrši nadzor nad subjektima koji pružaju uslugu smeštaja, za koje postoji sumnja ili saznanje da se radi o neregistrovanim subjektima, po predstavkama građana, ali i praćenjem oglašavanja preko platformi i društvenih mreža. Prema takvim subjektima inspekcija vodi poseban postupak u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru i donosi upravne mere (rešenje o privremenoj zabrani obavljanja delatnosti) i kaznene mere (zahtev za pokretanje prekršajnog postupka)“, navode iz inspekcije.

Međutim, kako naglašavaju, cilj Ministarstva svakako nije onemogućavanje niti ograničavanje rada Bukinga, preko koje smeštaj u Srbiji rezerviše i veliki broj stranih turista, već obezbeđivanje poslovanja platforme i ugostitelja u skladu sa propisima Srbije i suzbijanje sive ekonomije.

Šta je potrebno ispuniti za legalno iznajmljivanje smeštaja?

Ugostitelji su, u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu, privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici registrovani u odgovarajućem registru, objašnjavaju iz inspekcije.

„Ugostitelj može biti i fizičko lice, ali samo ako pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman, soba) i seoskim turističkim domaćinstvima“, navode oni.

Iz inspekcije pojašnjavaju i ko i kako treba da se kategoriše.

„Smeštajni objekti vrste hotel, motel, pansion, turističko naselje i kamp imaju obavezu da se kategorišu, a ovaj postupak vodi ministarstvo nadležno za poslove turizma. Objekte domaće radinosti i seoska turistička domaćinstva kategoriše jedinica lokalne samouprave na čijoj se teritoriji oni nalaze. Zahtevi za kategorizaciju se podnose elektronski, prijavom u Centralni informacioni sistem (eTurista)“, navode oni.

Kako dodaju, i objekti za koje ne postoji obaveza kategorizacije (prenoćišta, konačišta), imaju obavezu da se evidentiraju u Centralnom informacionom sistemu.

„Svi ugostiteljski objekti moraju da ispunjavaju propisane minimalno tehničke uslove u pogledu uređenja i opremljenosti, a objekti koji podležu obavezi kategorizacije moraju, pored toga, da ispunjavaju i standarde propisane za kategoriju za koju podnose zahtev“, naglašavaju iz inspekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari