Mada su međunarodni eksperti, odabrani uz saglasnost obe strane, zaključili da Hrvatska ima obavezu da isplati zaostale penzije građanima koju su iz nje izbegli, oko toga pitanja nema pomaka. Hrvatska strana smatra da je mišljenje eksperata savetodavnog, a ne obavezujućeg karaktera, kaže za Danas šef Komesarijata za izbeglice Vladimir Cucić i dodaje da oko 18.000 korisnika hrvatskih penzija te penzije iz hrvatskog fonda za penzijsko osiguranje nije dobijalo između tri i pet godina.

Radi se o proceni, pošto hrvatska strana tvrdi da nema preciznu evidenciju o tome, u šta srpska strana veoma sumnja pošto su podaci o penzijama u obe države centralizovani. Radne grupe dve države nisu uspele da se dogovore oko razmene podataka o korisnicima penzija, koji bar jedan deo perioda penzije nisu primali ni od koga, a hrvatska strana ne prihvata stav Srbije da su penzije koje je u istom iznosu za sve isplaćivao neko drugi, a ne Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Hrvatske, samo akontacije, odnosno socijala.

Prema podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Beogradu, Srbija u Hrvatskoj isplaćuje 8.037 penzija, na koje je pravo ostvareno u Srbiji, a Hrvatska penzije za oko 40.000 penzionera koji žive u Srbiji, a pravo na penziju su ostvarili u Hrvatskoj. Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije, rečeno je Danasu u tom Fondu, nema potraživanja od Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari